Financieel/Nieuws
1759790
Nieuws

Geld naar nieuwe fabrieken, niet naar beleggers

Corbion houdt hand op knip

Corbijn, fabriek melkzuurhars in thailand

Corbijn, fabriek melkzuurhars in thailand

door Edwin van der Schoot - Biochemiebedrijf Corbion heeft een matig jaar achter de rug. De leverancier van onder meer melkzuur- en algenderivaten en zag de omzet en winst dalen.

Corbijn, fabriek melkzuurhars in thailand

Corbijn, fabriek melkzuurhars in thailand

Corbion wil komend jaar twee fabrieken (her)openen en houdt daardoor voor nu ook de hand op de knip. Aandeelhouders toonden zich ongeduldig en zetten het aandeel in de midkap ruim 5% lager.

De omzet slonk met 2,2% tot €891,7 miljoen. De ebitda (bedrijfsresultaat) kromp met 3,5% tot €164,1 miljoen.

Corbion had met tegenvallers te maken op de markt voor bevroren brooddeeg, waar het een grote afnemer van enzymen en emulsiemiddelen verloor, en met nadelige effecten van de zwakke dollar in het laatste halfjaar van 2017. Topman Tjerk de Ruiter noemde de brooddeeg-markt dan ook een zwarte bladzijde in een set gemengde resultaten. Corbion realiseerde wel groei als leverancier van melkzuren voor de vleesindustrie (gebruikt als natuurlijk conserveringsmiddel).

De overname van het Amerikaanse bedrijf Terravia drukte de winst. Corbion is bovendien nog in gesprek met handelshuis Bunge, waarmee het een joint venture heeft in Brazilië. Die joint venture maakt omega 3 vetzuren uit algen, onder meer verkocht als voeding voor kweekzalm. Corbion wil Bunge uitkopen. Ook Terravia richt zich op algen. Terravia werd onlangs overgenoemen na een faillissement, diens fabriek voor de productie van algenolie moet weer worden opgestart.

Corbion heeft in Thailand een joint venture met chemie- en oliebedrijf Total. Naast een fabriek van melkzuurmonomeren, wil het daar in de loop van het jaar een fabriek openen voor de productie van melkzuurpolymeren, een belangrijke grondstof van biologisch afbreekbaar plastic. Dat kan worden gebruikt voor verpakkingsmateriaal, maar vooral ook voor operatiedraad en medische schroeven, die niet meer operatief verwijderd hoeven worden omdat ze simpelweg oplossen in het lichaam.

Deze investeringen zorgen ervoor dat Corbion, dat amper schulden op de balans heeft, geen aandeleninkoopprogramma gaat doen en het dividend per aandeel voor dit jaar niet verhoogt. Dat blijft €0,56 per aandeel. Wel zegt het bedrijf een ’stabiel en progressief’ dividendbeleid te willen voeren naar 2021 toe.

De voordelen van een lagere suikerprijs verwacht De Ruiter te moeten wegstrepen tegen duurdere vitaminen en chemicaliën. Wel meent hij dat meer dan 19% ebitdamarge mogelijk is, daar waar dit in 2017 net niet gehaald werd.

Na verloop van tijd denkt De Ruiter dat de voedingsmiddelen (nu 74% van de omzet) en de biochemische toepassingen (nu 26%) meer in evenwicht met elkaar zullen komen.

Corbion komt voort uit het oude CSM. Dat verkocht zijn klassieke laagrenderende activiteiten in suiker en bakkerij-ingrediënten begin deze eeuw, om zich met de opbrengsten daarvan te kunnen specialiseren in potentieel zeer lucratieve melkzuurtoepassingen.