Nieuws/Financieel
1760211866
Financieel

Dow breekt record en schiet door 27.000 punten

De beeldbepalende Amerikaanse Dow Jones-index is voor het eerst in zijn bestaan door de grens van 27.000 punten gestegen.

De index boekte 0,9% toename en sloot op 27.088,08 punten.

Het sentiment op Wall Street kreeg nog steeds steun van de woorden van president Jerome Powell van de Federal Reserve. Beleggers maakten woensdag uit zijn getuigenis voor het Huis van Afgevaardigden op dat er waarschijnlijk een renteverlaging aankomt.

De breder samengestelde S&P 500 klom 0,2% tot 2999,91 punten, maar de technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,1% tot 8196,04 punten.

De Dow Jones Industrial Average stamt uit 1896 en houdt het koersverloop van dertig toonaangevende fondsen op Wall Street bij.

Recordopmars

De graadmeter was vorig jaar ook al aan een recordopmars bezig, maar mede door de handelsoorlog en afzwakkende economie zakte het sentiment weer wat in. De laatste maanden is weer sprake van een duidelijk opwaartse lijn.

Beleggers op Wall Street reageerden wel even met schrik op een tweet van president Donald Trump, waarin hij zei teleurgesteld te zijn omdat China niet aan zijn beloften zou voldoen om grootschalig landbouwproducten van Amerikaanse boeren op te kopen.

Volgens Trump had Peking dat wel beloofd als onderdeel van de wapenstilstand die China en de Verenigde Staten onlangs sloten in het slepende handelsconflict tussen beide economische grootmachten.

Analisten wijzen ook op de sterke winst van zorgaandelen. United Health steeg 5,5% nadat het Witte Huis een voorstel waarin het voortaan rebates op medicijnen zou terugvragen werd ingetrokken.

Delta Air Lines presenteerde kwartaalcijfers en verhoogde zijn vooruitzichten voor heel het jaar. De luchtvaartmaatschappij profiteerde van een grote vraag naar vliegreizen en gunstige ticketprijzen. Delta won 1,2 procent.

Woonwinkelketen Bed Bath & Beyond (min 3 procent) sloot het voorbije kwartaal af met verlies. Het bedrijf kreeg voor de tweede keer binnen korte tijd te maken met een bijzondere afschrijving.

De euro was 1,1256 dollar waard, tegen 1,1258 dollar bij het slot in Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg licht tot 60,46 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 66,76 dollar per vat.