Nieuws/Financieel
1760461
Financieel

Column: AEX kan in lente opveren

De AEX-index heeft kwantitatief gezien nog wat goed te maken. De afgelopen vier maanden heeft deze index minder gepresteerd dan op basis van historische koersen verwacht mocht worden.

De lezers die mij al wat langer volgen, weten dat één van mijn ‘guilty pleasures’ het bijhouden een aantal seasonals op de AEX-index is. Seasonals zijn koerspatronen die ieder jaar opnieuw optreden. Zoals bijvoorbeeld het eindejaareffect waardoor december meestal een goede maand is voor aandelenkoersen.

Guilty

Maar wat is er dan zo ‘guilty’ aan deze hobby zult u zich misschien afvragen. Het punt is dat de AEX-index nog ‘maar’ 35 jaar bestaat. Statistisch gezien is dat erg weinig om aan jaarlijks optredende fenomenen conclusies te verbinden.

Als we rekenen met deze 35 jaar, dan is de nauwkeurigheidsmarge hoog. Van een gevonden fenomeen dat in bijvoorbeeld 80% van deze jaren optreedt is de nauwkeurigheid plus of min 14%. Kort door de bocht: het gevonden percentage kan dus 94% zijn, maar ook 66%!

Statistisch gezien is het dus beter als een index langer bestaat. Hoe langer, hoe betrouwbaarder de gemeten effecten. De Dow Jones Index bestaat bijvoorbeeld al 122 jaar!

Halloween Indicator

Een seizoeneffect dat optreedt op bijna alle aandelen indices ter wereld is de zogenoemde Halloween Indicator. Dit houdt in dat de periode november t/m april een positief resultaat laat zien. De Halloween Indicator wordt door veel kwantitatieve analisten als statistisch significant beschouwd.

Voor Amerikaanse en Europese aandelenindices ligt de betrouwbaarheid (hitrate) van de Halloween Indicator tussen 75 en 85%.

Voorjaarsrally voor AEX

Maar nu even terug naar de AEX. De slotkoers van 31 oktober 2017 was 553,38. Daar zitten we nu nog ruim onder. Maar volgens de Halloween Indicator is de kans groot dat we eind april boven de 553,38 zullen eindigen. Dat betekent dus dat we in de maanden maart en april nog wat in te halen hebben.

Op het moment van schrijven, met een AEX koers van rond de 525, zou dit betekenen dat we de komende 7 weken nog een ritje van minimaal ruim 5% omhoog voor de boeg hebben.

Op maandag 30 april zal het vonnis worden geveld.

Rombout Kerstens is directeur van Keyword Info Systems BV. www.keyword.nl