Nieuws/Financieel
1760567781
Financieel

Banenrapport zorgt voor beurseuforie

Han Klinkspoor, penningmeester van de Aerdenhoutse Beleg- en Studieclub en klant van Rabobank Regio Schiphol, luidde de gong.

Han Klinkspoor, penningmeester van de Aerdenhoutse Beleg- en Studieclub en klant van Rabobank Regio Schiphol, luidde de gong.

Beleggers in Amsterdam waren vanmiddag in een opperbeste stemming, vooral dankzij een meevallend Amerikaans banenrapport. De zorgen over de Chinese aarzeling bij een handelsdeal met de VS ebden ook enigszins weg. Wolters Kluwer reageerde negatief op kwartaalresultaten. Galapagos klom richting een record.

Han Klinkspoor, penningmeester van de Aerdenhoutse Beleg- en Studieclub en klant van Rabobank Regio Schiphol, luidde de gong.

Han Klinkspoor, penningmeester van de Aerdenhoutse Beleg- en Studieclub en klant van Rabobank Regio Schiphol, luidde de gong.

De AEX stond om twee uur 0,8% hoger op 581,1 punten. De AMX steeg 1,5% tot 871,4 punten.

De Duitse DAX, de Franse CAC 40 en de Britse FTSE 100 wonnen 0,5% tot 0,7%.

De Europese Centrale Bank (ECB) begon vandaag onder heftig protest met het opkopen van staatsobligaties, nu voor €20 miljard per maand.

De Dow Jones sloot donderdag met 0,5% verlies. De S&P500 en Nasdaq zakten 0,3%. Futures voor opening van de beurzen om half drie stonden 0,4% hoger.

Om half twee kwam het Amerikaanse banenrapport naar buiten. Daaruit bleek dat het aantal banen in oktober met 128.000 is gestegen, duidelijk meer dan gedacht. Bovendien werden de groeicijfers over de voorgaande twee maanden verhoogd. Dit bevestigt nogmaals dat de arbeidsmarkt er goed bijligt. Handelaar Frank Bonsee van ABN Amro wijst voorts op de afgenomen zorgen over de handelsspanningen tussen de VS en China, die gisteren nog voor koersdruk zorgden. „Zolang Trump niets negatiefs gezegd heeft over de handelsbesprekingen, is er geen reden voor grote zorg. Zelf denk ik dat er een deal komt, omdat zowel de VS als China hier groot belang bij hebben.”

Bonsee benadrukt dat de ondertoon nog steeds goed is. „We hebben duidelijkheid gehad van de Fed en de ECB gaat met Lagarde geen andere toon aanslaan. Van Engeland hoeven we na het uitstel van de Brexit voorlopig weinig te verwachten, behalve wat verkiezingsretoriek. Wel zijn er impulsen nodig om de AEX over de weerstand van rond 580 punten richting 600 punten te brengen.”

Galapagos gewild

Staalmaker ArcelorMittal en chipmachinemaker ASML gingen bij de Nederlandse hoofdfondsen aan kop met plussen van 3,1% respectievelijk 1,7%, na gunstig economisch nieuws uit China.

Galapagos steeg 1,6%, waarmee het biotechbedrijf nagenoeg een nieuw record bereikte. steeg 1,4%. Chemicaliëndistributeur IMCD (+0,9%) kocht het Zwitserse DCS Pharma.

Wolters Kluwer (-1,6%) meldde over de eerste negen maanden 4% omzetgroei bij een lagere operationele winst. De informatieleverancier bevestigde zijn vooruitblik en vergrootte zijn inkoopprogramma met €100 miljoen. Solide, oordeelde de Duitse bank Berenberg, maar de achterblijvende gezondheidstak baarde zorgen.

Midkapper ASMI won 10%, nadat zijn meevallende kwartaalcijfers gisteren uiteindelijk niet beloond werden. De toeleverancier aan de chipsector meldde vanochtend een aandeleninkoopprogramma voor €100 miljoen. Bryan Garnier gaf een koopadvies met een verhoogd koersdoel van €105.

Basic-Fit (+6,2%) meldde meer verdiensten per abonnement. Hieruit blijkt hoe sterk het verdienmodel van de fitnessketen is, oordeelde KBC.

De toeleverancier aan de chipsector Besi won 0,3%, na een koersdoelverhoging van Deutsche Bank, van €26 naar €30.

Air France KLM verloor 1,5%. Het Zwitserse UBS zette zijn advies voor de luchtvaartmaatschappij van kopen op houden.

Corbion zakte 0,2%, na een omzetwaarschuwing. Het hield vertrouwen in de nieuwe algentak, maar verlaagde zijn verwachtingen na „het beste kwartaal ooit”.

Smallcap Brunel (+2,6%) verraste KBC niet. De detacheerder bevestigde over het derde kwartaal een hogere omzet en brutowinst, na de eerdere winstwaarschuwing en het afstoten van het Amerikaanse onderdeel Industrial Services.

Het op de lokale markt genoteerde Euronext steeg 3,5% na een adviesverhoging naar kopen van Citigroup.