Nieuws/Financieel
1760807304
Financieel

Nissan schrapt 12.500 banen

Yokohama - Nissan wil tot 2022 wereldwijd 12.500 banen schrappen, meer dan een verdubbeling van het aantal dat in mei werd aangekondigd. De Japanse automaker reageert met de ingreep op sterk verslechterde resultaten in het voorbije kwartaal, die kostenbesparingen noodzakelijk zouden maken.

De fabrikant kondigde ook aan zijn productie en aanbod in krimpen. Circa een tiende van alle Nissan-modellen wordt geschrapt. Ook de wereldwijde productiecapaciteit wordt met 10 procent teruggeschroefd

Het concern kampt al een tijdlang met tegenvallende winstmarges, voornamelijk op de Amerikaanse markt. Vandaar dat er eerdere deze week al berichten opdoken over de megabanenreductie. Onder de in ongenade geraakte Nissan-baas Carlos Ghosn concurreerde het bedrijf hier voornamelijk op prijs om snel marktaandeel te veroveren. Dat ging ten koste van de winst.

De operationele winst van Nissan daalde in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar met bijna 99 procent tot 1,6 miljard yen, omgerekend zo'n 13,3 miljoen euro. Voor heel het jaar rekent Nissan op een een daling van de winst van 28 procent tot het laagste niveau in ruim tien jaar.