Nieuws/Financieel
1760998
Financieel

’VS moet dubbele belasting voorkomen’

Den Haag - Het kabinet trekt bij de Verenigde Staten aan de bel over de dubbele belasting die ondernemers in Nederland met een Amerikaans paspoort moeten betalen.

Van onze parlementaire redactie

De dubbele aanslag is een gevolg van wijzigingen in de Amerikaanse regelgeving. In reactie op vragen van VVD-Kamerlid Lodders zegt staatssecretaris Snel (Financiën) dat Nederland hier zelf weinig aan kan doen.

Daarom hamert het kabinet er nu bij de Verenigde Staten op dat deze misstand wordt rechtgezet. Bovendien zou de herziening van de Amerikaanse fiscale regels Amerikaanse onderdanen in Nederland op meer manieren kunnen treffen, hoewel de dubbele aanslag voor ondernemers naar de inschatting van de staatssecretaris „de grootste negatieve impact” lijkt te hebben op deze groep.

Ook in Europees verband wordt het probleem aangekaart, omdat dit probleem speelt voor alle landen die handelsbetrekkingen met de VS hebben. „In dat kader heeft de Europese Commissie een brief gestuurd aan de Amerikaanse minister van Financiën om haar zorgen naar voren te brengen”, aldus Snel. „Vijf grote Europese landen hebben een vergelijkbare brief gestuurd.”