Nieuws/Financieel
176131683
Financieel

ACM neemt Google onder de loep om machtsmisbruik bij Play Store

Amsterdam - De Autoriteit Consument & Markt start een onderzoek naar de voorwaarden die Google hanteert voor zijn Play Store. De marktwaakhond heeft klachten ontvangen van datingappbedrijf Match Group, dat Google het onmogelijk heeft gemaakt voor datingapps die via Googles Play Store zijn gedownload om betalingen van klanten te ontvangen zonder gebruik te maken van Googles eigen betalingssysteem.

Match Group is onder andere het moederbedrijf van de populaire datingapp Tinder. Bij datingapps die op Android-telefoons via de Play Store zijn gedownload, zou niet alleen verhinderd worden om gebruik te maken van andere betaalsystemen op mobiele telefoons, apps zouden vaak ook niet mogen verwijzen naar andere betaalmogelijkheden, bijvoorbeeld via de website van de datingapp. Google, het bedrijf achter Android en de Play Store, ontvangt op transacties op het platform voor apps een commissie tot 15%. Spotify heeft de laatste jaren een vergelijkbaar gevecht uitgevochten met Google en voert nu een experiment uit met een eigen betaalsysteem.

De ACM heeft bij Googles concurrent Apple, die vergelijkbare beperkingen oplegt aan datingapps die zijn zijn App Store zijn te downloaden op iPhones, al vastgesteld dat er sprake is van misbruik van marktmacht. In tegenstelling tot het Apple-systeem is het op Android wél mogelijk om via andere appstores apps te downloaden en betalingen te verrichten, benadrukt een woordvoerder van Google.

Dwangsom

In de zaak tegen Apple bekrachtigde een Nederlandse rechter eind vorig jaareen besluit van de ACM waarin Apple werd gesommeerd om datingapps voor op de iPhone de mogelijkheid te bieden om ook buiten de App Store (waar Apple tot 30% commissie pakt), betalingen mogelijk te maken. De ACM had drie jaar lang onderzoek gedaan bij Apple.

Aanpassingen die Apple heeft gedaan, zijn volgens de ACM niet voldoende en inmiddels is een dwangsom van €50 miljoen opeisbaar geworden en werkt de toezichthouder aan een nieuwe dwangsom.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop