Nieuws/Financieel
1761347
Financieel

Wall Street nerveus na vertrek adviseur Trump

New York - De beurzen in New York stonden woensdag in het rood. De markt reageerde nerveus op het vertrek van Gary Cohn uit het Witte Huis. De economische topadviseur van president Trump was een tegenstander van de voorgestelde importheffingen op staal en aluminium. Beleggers op Wall Street zijn bang dat Trump die heffingen doorvoert en een handelsoorlog ontketent. Eerder was die angst juist wat weggeëbd, toen veel Republikeinse politici zich tegen de maatregel uitspraken.

De Dow-Jonesindex noteerde in de tussentijdse handel 1,2 procent lager op 24.594 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 0,8 procent tot 2707 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde 0,3 procent tot 7347 punten.

Beleggers verwerkten ook cijfers van salarisadministrateur ADP, die een onverwachte banengroei lieten zien. Dat cijfer loopt vooruit op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid op vrijdag. Later op de dag komt ook het Beige Book van de Federal Reserve naar buiten dat een breder zicht geeft op de staat van de Amerikaanse economie.

Boeing

Producerende bedrijven als vliegtuigbouwer Boeing, maker van onder meer graafmachines Caterpillar en industrieconcern General Electric verloren tot 2,7 procent. Die ondernemingen krijgen naar verwachting veel last van de importheffingen van Trump.

Verder keken beleggers naar een reeks winkelketens. Kledingketen Urban Outfitters meldde resultaten en won 1,1 procent. Branchegenoot Abercrombie & Fitch steeg 13 procent na cijfers. Discountketen Dollar Tree voldeed niet aan de verwachtingen en kelderde ruim 16 procent.

Weight Watchers

Dieetproductenbedrijf Weight Watchers ging 3,3 procent omhoog. Tv-persoonlijkheid Oprah Winfrey heeft een deel van haar belang verkocht, maar benadrukte dat ze nog steeds erg gelooft in de onderneming. Oprah is ook bestuurslid van Weight Watchers.

Broadcom leverde 2 procent in. Het chipconcern heeft een investeringsplan in 5G-technologie aangekondigd om Amerikaanse toezichthouders te paaien om in te stemmen met de overname van branchegenoot Qualcomm (min 0,4 procent).

De euro noteerde 1,2403 dollar, tegen 1,2393 dollar bij het slot van de handel in Europa. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,6 procent minder op 61,01 dollar. Brentolie zakte 2,4 procent in prijs tot 64,18 dollar per vat. De olieprijzen kwam onder druk te staan na cijfers over de Amerikaanse olievoorraden.