Nieuws/Financieel
1762301475
Financieel

Weer harde ingreep Fed in strijd tegen inflatie: rente met 75 basispunten omhoog

Gaat Fed-voorzitter Jerome Powell de markt vanavond geruststellen of toch nog negatief verrassen?

Gaat Fed-voorzitter Jerome Powell de markt vanavond geruststellen of toch nog negatief verrassen?

De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft opnieuw hard op de rem getrapt om de fors opgelopen inflatie in de VS te beteugelen. Voor de derde keer op rij ging de beleidsrente in de VS met 75 basispunten omhoog.

Gaat Fed-voorzitter Jerome Powell de markt vanavond geruststellen of toch nog negatief verrassen?

Gaat Fed-voorzitter Jerome Powell de markt vanavond geruststellen of toch nog negatief verrassen?

De stap van de Fed om wederom in actie te komen met een harde ingreep kwam niet als een verrassing. Het tegenvallende verloop van de Amerikaanse inflatie die in augustus nog uitkwam op 8,3%, fors boven de Fed-doelstelling van 2% maakte de weg vrij om de rente nogmaals stevig op te voeren Vooraf hadden sommige economen zelfs op een verhoging met. 100 basispunten gerekend. „Bij een onverwachtse renteverhoging van 100 basispunten was dit voorafgaand aan het Fed-besluit al gelekt”, stelt Philips Marey, econoom bij Rabobank.

Gelijk met het Amerikaanse rentebesluit kwam ook de nieuwste zogeheten dot plot die de verwachtingen van individuele beleidsmakers bij de Fed over de rentebeleid weergeeft, naar buiten. De gemiddelde verwachting onder de leden is dat de beleidsrente eind dit jaar naar 4,4% toe gaat en eind volgend jaar uitkomt op een piek van 4,6%, een forse opwaartse bijstelling in vergelijking met de prognose in juni. Marey gaat er van uit dat de Fed de beleidsrente volgend jaar nog op een hoog niveau zal blijven houden om de inflatiekrachten weer in toom te krijgen en niet bij de eerste economische tegenwind de rente al weer gaat verlagen. „Het is een grote omslag in vergelijking met het langdurige tijdperk van lage rentes en lage inflatie.”

De situatie op de Amerikaanse arbeidsmarkt zal waarschijnlijk verslechteren. Dat stelde voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Jerome Powell in een toelichting op het rentebesluit van de Federal Reserve. Die besliste om de rente verder te verhogen in de strijd tegen de torenhoge inflatie. Powell herhaalde dat de pijn op de arbeidsmarkt zal worden gevoeld van een poging de inflatie terug te dringen. Die gevolgen neemt Powell voor lief.

Powell sprak in plaats van een recessie van een „aanhoudende periode van minder dan trendmatige groei.” Hij had eerder aangegeven dat het verhogen van de rente de groei in de weg zou kunnen zitten. Ook nu zei hij dat er geen „pijnvrije weg” is om de inflatie naar beneden te krijgen. Hij zei ook niet te weten hoe groot de kans op een recessie is.

Wel is de Fed „vastbesloten” om de inflatie terug te brengen naar 2 procent. Volgens Powell kan dat met de huidige beleidskoers en zal de centrale bank daaraan „vasthouden tot de klus is geklaard.”

Strijd

De aanhoudende strijd tegen de inflatie krijgt ook impact op het verloop van Amerikaanse economie. Voor dit jaar voorziet de Fed in de nieuwe economische ramingen een forse afkoeling van de groei naar 0,2%. Ook de nog altijd zeer krappe arbeidsmarkt in de VS met in augustus 3,7% van de beroepsbevolking zonder werk gaat het verkrappende monetaire beleid merken met volgend jaar een verwachte stijging naar 4,4%. Verder denkt de Fed dat de kerninflatie in het komende jaar een afkoeling laat zien naar 3,1% tegen 4,5% dit jaar.

De Fed is dit jaar in de actiemodus geschoten nadat lange tijd nog werd voorzien dat de steeds verder oplopende inflatie in de VS van tijdelijke aard was. Na een eerste rentestap in maart met een kwartje kwam daar in mei nog eens 50 basispunten bij. In juni en juli ging het tempo omhoog met verhogingen van 75 basispunten. Met de nieuwe grote stap in oktober is de beleidsrente gestegen naar een bandbreedte tussen de 3% en 3,25%. Volgens Marey is de Fed bezig met een forse inhaalslag. „Als Powell eerder al had ingegrepen, was er veel minder noodzaak tot de reeks aan renteverhogingen die we zeer lange tijd niet meer hebben gezien.”