Nieuws/Financieel
1763515170
Financieel

Hoofdindex Amsterdam op verlies

Amsterdam - De AEX-index op de beurs in Amsterdam stond maandagmiddag op verlies. Ook de andere Europese beursgraadmeters leverden in. Zwakke industriecijfers uit de eurozone en de zorgen over het Amerikaanse-Chinese handelsconflict drukten op het sentiment. Ook ging de aandacht uit naar de reissector, na het omvallen van het Britse reisconcern Thomas Cook.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde omstreeks 15.45 uur 0,5 procent lager op 574,56 punten. De MidKap raakte 1,5 procent kwijt tot 824,89 punten. Londen en Parijs verloren tot 1,1 procent. De DAX in Frankfurt zakte ook 1,1 procent na een sterker dan verwachte krimp van de Duitse industrie. De Europese industrie in het algemeen ondervindt tegenwind van de wereldwijde handelsspanningen, de afkoelende wereldeconomie en de onrust rond de brexit.

Grootste daler in de AEX was staalproducent ArcelorMittal met een verlies van 5,3 procent na een adviesverlaging door ODDO BHF. ABN AMRO kampte met een adviesverlaging door Santander en verloor 2,8 procent. Levensmiddelenconcern Unilever ging aan kop met een winst van 1,3 procent.

Curetis

Op de lokale markt kelderde Curetis bijna 26 procent. Volgens Het Financieele Dagblad (FD) verdwijnt het biotechbedrijf waarschijnlijk van de Amsterdamse effectenbeurs. Het bedrijf kondigde recent de overname van OpGen aan, dat een notering aan de Nasdaq heeft. Daarmee krijgt Curetis een betere toegang tot de Amerikaanse kapitaalmarkt.

De Duitse reisorganisatie TUI won meer dan 6 procent na het omvallen van zijn Britse concurrent Thomas Cook. De Britse autoriteiten hebben een plan opgesteld om de ruim 150.000 Britse toeristen terug te halen met andere luchtvaartmaatschappijen. De budgetmaatschappijen easyJet en Ryanair klommen ruim 3 en bijna 1 procent. Air France-KLM won 1,4 procent in Amsterdam. De handel in het aandeel Thomas Cook is opgeschort. Vrijdag kelderde het aandeel al bijna 23 procent.

Commerzbank

Verder zakte Commerzbank ruim 7 procent in Frankfurt. De Duitse bank heeft onlangs laten weten waarschijnlijk nog eens 4300 voltijdsbanen te moeten schrappen. Die banenreductie komt bovenop de duizenden arbeidsplaatsen die al zouden verdwijnen. Commerzbank ziet zich gedwongen in de kosten te snijden, na zwakke resultaten tegen een achtergrond van de afzwakkende Duitse economie en lage rentes.

De euro was 1,0990 dollar waard, tegen 1,1001 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 58,26 dollar. Brentolie steeg ook 0,2 procent, tot 64,41 dollar per vat.