Nieuws/Financieel
1764269235
Financieel

Shell verdient fors aan gas, steekt miljarden in aankoop eigen aandelen

Amsterdam - Shell profiteert fors van de gestegen prijzen in de gashandel. Volgens zijn laatste cijfers neemt omzet daarin toe, maar zakken verdiensten uit olie. Het concern steekt daarnaast $5,5 miljard opbrengst uit verkoop van zijn velden in de Texaanse Permian Base ’in tempo’ in aankoop van eigen aandelen.

Dat meldt het energieconcern Shell vrijdag in een update over het vierde kwartaal van 2021.

De hoge gasprijs speelt Shell, dat onder druk staat van aandeelhouders om meer rendement te leveren uit duurzamere productie, flink in de kaart. Op de spotmarkt boekte het afgelopen kwartaal forse resultaatverbetering, nu inkopers bij tekorten overal zijn vloeibaar gemaakte gas aankopen. De resultaten uit verkopen zullen ’aanzienlijk hoger’ zijn dan het derde kwartaal van 2021, aldus Shell, dat op 3 februari de jaarcijfers publiceert.

Ook in Nederland wordt op deze markt extra gas ingekocht nu de vulgraad van het netwerk door tegenvallers en geringe inkoop historisch laag is geworden.

Op met name de handel in olie en zijn raffinage-activiteiten verwacht Shell aanzienlijk minder goede resultaten te boeken. Het verwijst daarvoor onder meer naar de schade die orkaan Ida veroorzaakte in de VS.

Shell stelt vrijdag dat zijn cashflow in de olieactiviteiten wordt beperkt door ongeveer $1 miljard uitgaven voor verplichte CO2-emissierechten, nodig voor de verkoop van zijn olieproducten in Europa en Noord-Amerika.

Inkoop aandelen

Shell verkocht op 20 september vorig jaar die oliewinningsactiviteiten aan de westzijde van het Permian Base-gebied voor $9,5 miljard aan producent ConocoPhillips.

Het besluit werd op 31 december tijdens de eerste bijeenkomst van de raad van bestuur in het nieuwe hoofdkantoor in Londen genomen, waar ook de bestuurstop na het vertrek uit Den Haag is gaan wonen.

Shell is nu volledig Brits, nadat de aandeelhouders eind vorig jaar instemden met de plannen voor het schrappen van de structuur met dubbele, Nederlandse en Britse aandelen.

Het concern meldde vorig jaar al $7 miljard uit de opbrengst uit te zullen keren aan aandeelhouders, $1,5 miljard in de vorm van aandeleninkopen. Deze $5,5 miljard is de aanvulling op dat besluit.

Winst op spotmarkt

De resultaten in Shell’s LNG werden anderzijds getroffen door een onverwachte tegenvaller bij de productie in Australië, waar het werk op het platform Prelude werd stilgelegd.

Vorig jaar meldde Shell rond deze tijd dat de verwachte productie tussen de 900.000 en 940.000 vaten olie per dag zou bedragen. Die ligt volgens de update van vrijdag nu tussen het equivalent van 910.000 en 950.000 vaten.

Het besluit kan op enige instemming van beleggers reageren: in een vlakke AEX koerst het aandeel vrijdagmiddag.

Mark van Baal van aandeelhouderscollectief Follow This noemt de update teleurstellend. ,,Nog geen woord in de cijfers over duurzamere productie, vier jaar nadat Shell had aangekondigd zich aan het klimaatakkoord van Parijs te houden. Laat op zijn minst zien wat je bent begonnen, wat je doet, maar in deze cijfers en de toelichting lees je er wederom niets over. Het is veelzeggend: het bedrijf zegt duurzamer te worden, uit zo’n update van zijn activiteiten blijkt dat helemaal niet.”

Dat Shell $5,5 miljard uit de verkoop teruggeeft noemt Van Baal, „een totaal gebrek aan ideeën bij het bestuur. Het geld had Shell kunnen gebruiken om die beweging naar duurzame energie te versnellen.”