1765615
Financieel

Na misstanden

Nederland voorop in aanpak ico’s

Amsterdam - Nederland wil vooroplopen bij de internationale aanpak van misstanden met de uitgifte van cryptovaluta via crowdfundacties, de zogeheten initial coin offerings (ico’s).

Dat stelt minister Hoekstra (Financiën) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De ico, waarbij beleggers geld overmaken in ruil voor tokens of cryptomunten zoals bitcoins die waarde moeten krijgen, „kwalificeert veelal niet als financieel instrument of beleggingsobject” volgens de huidige regels, aldus Hoekstra.

Hij ziet ook oneigenlijk gebruik van de crowdfunding dus risico’s voor consumenten.

Voortrekkersrol

In de markt eindigt een groot aantal ico’s in mislukkingen. Wereldwijd speelt een groot aantal fraudezaken met ico’s. Zonder regels kan de Nederlandse toezichthouder AFM niet optreden, schetst Hoekstra het dilemma.

De algemene consumentenbescherming waarop de Autoriteit Consument & Markt (ACM) toezicht kan houden eveneens weinig bescherming.

De ico’s worden ondertussen wel aangeboden aan particulieren. Die zijn met de huidige lage rente naarstig op zoek naar inkomsten.

Betere bescherming

Bij nieuwe financiële producten, toetst de toezichthouder die doorgaans aan eerdere wet- en regelgeving. De nieuwe crowdfundacties, die via online platforms verlopen, vallen echter buiten alle Nederlanse bescherming die bijvoorbeeld de prospectus- of vergunningvoorschriften aan consumenten bieden.

Minister Hoekstra laat nu onderzoeken of investeerders in ico’s net zo goed kunnen worden beschermd als investeerders bij een normale beursgang of obligatie-uitgifte, schrijft hij in reactie op vragen van meerdere kamerfracties.

’Handhavend optreden’

De bewindsman bepleit bovenal een Europese aanpak. Hoekstra: „Ik wil hierbij met gelijkgestemde landen een voortrekkersrol vervullen.”

Zolang er echter nog geen Europese aanpak is, diept Hoekstra met de waakhonden AFM en ACM alle mogelijkheden uit om „reeds handhavend op te treden”.