1766131
Financieel

Pensioenvermogen in APF’s groeit hard

Amsterdam - Het vermogen van Algemene Pensioenfondsen (APF) is in 2017 in rap tempo gestegen. Eind vorig jaar had dit nieuwe type pensioenaanbieder bijna €10 miljard onder beheer.

Toezichthouder De Nederlandsche Bank brengt naar buiten dat de APF’s eind 2017 een pensioenvermogen van €9,4 miljard hadden. Een jaar eerder was dat nog minder dan € 1 miljard. In 2017 stroomde er daarna snel geld in de APF’s, aan het einde van het eerste kwartaal ging het al om meer dan €7 miljard. Die trend zette zich gedurende 2017 door. Eind 2017 zat er €9,4 miljard in de kas van APF’s.

Op het geheel van Nederlands pensioenvermogen, dat zo’n 1300 miljard euro bedraagt, stelt het vermogen van de APF’s overigens nog altijd niet veel voor. Maar na pensioenfondsen en levensverzekeraars zijn de APF’s nu wel het meest vermogende type pensioenaanbieder.

De APF’s bestaan sinds begin 2016 en zijn pensioenuitvoerders. Werkgevers kunnen hun collectieve pensioen in een APF onderbrengen en een pensioenfonds dat stopt kan zich ook laten overnemen door een APF.

Binnen een APF kunnen zogenoemde ’collectiviteitskringen’ ontstaan. Dat betekent dat de verschillende regelingen niet gezamenlijk risico hoeven te dragen en solidair hoeven te zijn. Iedere pensioenregeling regelt zijn eigen risicodeling en uitkeringen en is daar ook zelf verantwoordelijk voor. Er zijn op dit moment in totaal zeven APF’s actief.