Nieuws/Financieel
1767541
Financieel

Pensioen bij scheiding automatisch geregeld

Den Haag - Ruzies over de verdeling van pensioengeld na een echtscheiding worden naar het verleden verbannen. Minister Koolmees (Sociale Zaken) komt met een wetsvoorstel waardoor ieder automatisch krijgt waar hij of zij recht op heeft.

Momenteel kunnen ex-partners slechts tot twee jaar nadat hun huwelijk is gestrand, dat aan hun pensioenfonds doorgeven. Dat zorgt er dan voor dat de gezamenlijk opgebouwde pensioenrechten eerlijk worden verdeeld. Maar wie dat vergeet, moet dat later maar onderling regelen. Zelfs als een van de ex-partners dan geen zin meer heeft om mee te werken.

Volgens onderzoeken eindigt maar liefst twintig tot veertig procent van de scheidingen in zo’n ongemakkelijke situatie. Zo kan het gebeuren dat een voormalig echtpaar soms vele jaren later opnieuw tegenover elkaar komt te staan in de rechtbank om de nasleep van de echtelijke breuk uit te vechten.

Vrouwen de pineut

Vooral vrouwen zijn hiervan de dupe, constateert minister Koolmees. In de praktijk verdienen zij namelijk tijdens het huwelijk vaak minder dan hun echtgenoot, waardoor ze ook minder pensioen opbouwen. „Het komt nog steeds veel voor dat vrouwen minder werken omdat zij meer tijd besteden aan de zorg voor kinderen en het huishouden dan de mannen”, aldus de minister.

Om aanspraak te kunnen maken op hun deel van de pensioenrechten van hun ex, moeten vrouwen dus vaak vlak voordat ze met pensioen gaan nog eens bij hem aankloppen om het geld uitgekeerd te krijgen. Dat moet beter, vindt Koolmees. „Echtscheiding is een moeilijke situatie waarbij je veel aan je hoofd hebt, en pensioen is een ingewikkeld onderwerp. De verdeling van het pensioen kan en moet eenvoudiger.”

Twee voordelen

Vandaag kondigt hij daarom een wetsvoorstel aan om te regelen dat pensioenfondsen voortaan automatisch de pensioenrechten verdelen, direct na de scheiding. „De nieuwe manier heeft twee voordelen”, aldus Koolmees. „Kwetsbare partners worden beter beschermd. En beide ex-partners krijgen meer regie over hun eigen financiële planning.”

In de loop van volgend jaar hoopt Koolmees zijn wetsvoorstel naar de Tweede Kamer te kunnen sturen.