Nieuws/Financieel
1767580
Financieel

Onderhandelen mogelijk over importheffingen

WASHINGTON - President Donald Trump van de Verenigde Staten zet de deur op een kier voor landen om onder de omstreden importheffingen op staal en aluminium uit te komen. Volgens ’dealmaker’ Trump kunnen de onderhandelingen nu beginnen voor landen als Canada en Mexico, maar ook Nederland om voor een uitzondering in aanmerking te komen.

De president haalde de scherpste kantjes van zijn voorstel af en reageerde daarmee op felle kritiek uit het Witte Huis zelf, de Amerikaanse politiek en alle internationale handelspartners. „Er zijn uitzonderingen mogelijk, met landen die militaire bondgenoten zijn”, stelde Trump nu bij de ondertekening van de importtarieven. Zijn importheffing en de retoriek lieten beurzen wereldwijd zakken. Een langdurige handelsoorlog werd gevreesd.

De aanpassing lijkt het resultaat van koortsachtig overleg afgelopen week. Ook Nederland voerde samen met Europese partners een stevige lobby voor zijn eigen metaalwerkers onder andere van Tata Steel in IJmuiden. Ons land levert onder meer geavanceerd staal voor grote batterijfabrikanten zoals Duracell.

De president opperde aanvankelijk een algemene prijsverhoging voor alle import van buitenlands staal met 25% en van aluminium met 10%. Die moest de banen van zo’n 140.000 Amerikaanse metaalarbeiders beschermen tegen de dump-praktijken van goedkoop metaal uit met name China en Zuid-Korea.

De VS vecht tegen dumping van metalen onder kostprijs op zijn markt. Trump, die gisteren tijdens de ondertekening in het Witte Huis werd omringd door Amerikaanse staalwerkers, beroept zich op de nationale veiligheid om de importheffing te kunnen invoeren. ,,Bij voorkeur zijn marineschepen en vliegtuigen van Amerikaans staal gemaakt’’, aldus Trump die aankondigde dat de maatregelen over vijftien dagen ingaan.

Nederland zal nu moeten vechten om voor een uitzondering in aanmerking te komen. Dat doet ons land voorlopig via een front met EU-partners. Onze ambassadeur Henne Schuwer in Washington bezocht deze week samen met vertegenwoordigers van Duitsland en Italië al de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, om de druk op het Witte Huis te verhogen.

Nederland wil duidelijk maken dat hoogwaardige staalmakers niets met staaldumping te maken willen hebben. Een prijsverhoging voor Nederlands staal vanuit de walserijen in IJmuiden heeft volgens producent Tata Steel dramatische gevolgen voor zijn orders naar de VS. Als zijn staal 25% duurder wordt, zegt het bedrijf de concurrentie met Amerikaanse bedrijven niet aan te kunnen. Canada en Mexico krijgen voorlopig al een uitzondering tot nieuwe onderhandelingen over handelsakkoord Nafta zijn afgerond.

In het oplopende conflict over de heffingen stapte Trumps economische topadviseur Gary Cohn begin van de week onverwacht op. Hij was als wereldburger faliekant tegen de importheffing. Hij wordt waarschijnlijk opgevolgd door Peter Navarro, een van de architecten achter de heffingen.