1767600
Financieel

'AEX blijft dicht bij huis'

Amsterdam - De Amsterdamse beurs staat vrijdag voor een vrij vlakke opening. Beleggers verwerken de definitieve versie van de importheffingen op staal en aluminium van president Donald Trump. Die gelden niet voor Canada en Mexico, terwijl andere landen de kans krijgen om te onderhandelen.

Op macro-economisch gebied wachten beleggers op het Amerikaanse banenrapport dat in de middag verschijnt. Verder zijn er cijfers over de Duitse export en de industriële productie in ons omringende landen.

Fietsenfabrikant Accell kwam met jaarcijfers. De onderneming gaf eerder al een winstwaarschuwing af door problemen op de Amerikaanse markt. De winst daalde uiteindelijk met ruim twee derde tot 10,5 miljoen euro. Accell wil nu de organisatie versimpelen en zich richten op kernregio's.

Euro

Ook automatiseerder Ctac opende de boeken en liet een omzetdaling zien, mede door vertraging bij projecten. Wel ging het resultaat omhoog. Philips maakte bekend een deal te hebben gesloten met techreus Samsung. Die gaat het gezondheidscloudplatform van het Nederlandse zorgtechnologieplatform koppelen aan een eigen IoT-platform.

De Europese beurzen sloten woensdag met winst. De AEX-index won 0,9 procent tot 535,22 punten en de MidKap kreeg er 0,3 procent bij tot 816,17 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 1,3 procent omhoog. Ook Wall Street ging donderdag omhoog. De Dow-Jonesindex noteerde 0,4 procent lager op 24.895,21 punten. De breed samengestelde S&P 500 won 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq won 0,4 procent.

De euro noteerde 1,2315 dollar, tegen 1,2321 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 60,26 dollar. Brentolie steeg 0,3 procent in prijs tot 63,82 dollar per vat.