Nieuws/Financieel
1767874876
Financieel

Staalreus ArcelorMittal duikt in verlies

Afname productie ArcelorMittal in Europa.

Afname productie ArcelorMittal in Europa.

Amsterdam - De grootste staalproducent ArcelorMittal is over het tweede kwartaal van winst naar verlies gegaan. De omzet bleef boven verwachting, het bedrijf biedt aandeelhouders zicht op meer dividend. Het concern meldde minder vraag dit jaar in Europa te zien, vooral door de sterk afkoelende behoefte van automakers.

Afname productie ArcelorMittal in Europa.

Afname productie ArcelorMittal in Europa.

De tweedekwartaalomzet ging over het tweede kwartaal naar $19,28 miljard, tegenover $19,99 miljard in dezelfde periode in 2018.

Daarmee bleef het $380 miljoen boven de consensus van analisten gemeld door Alpha Research.

Het concern verbeterde zijn schuldpositie licht, kreeg een belastingmeevaller en besloot voor bijna $2 miljard aan bezittingen te verkopen, wat een extra teruggave van kapitaal aan aandeelhouders kan betekenen.

De koers ging daarop na opening beurs met 1,8% omhoog.

Netto bedroeg het kwartaalresultaat $447 miljoen verlies, tegen $1,865 miljard winst vorig jaar in dezelfde maanden. Het operationeel resultaat duikelde naar $158 miljoen in het rood, tegen nog een plus van $2,36 miljard vorig jaar.

Net als dochterbedrijf Aperam woensdag eist het bedrijf ingrepen van de Europese Commissie tegen de instroom van goedkoop staal naar de regio.

De marktleider, met rond 6% van de totale staalproductie, voorziet nog altijd groei van staalverwerking met 0,5% tot 1,5% dit jaar. Dat was 1% tot 1,5%.

Dat meldde topman Lakshmi Mittal van ’s werelds grootste staalmaker donderdag voorbeurs.

ING prijst in reactie de „duidelijke verbetering” van de balans die Mittal in het vooruitzicht stelt.

Vooral in Europa zal dit jaar echter een afname van productie van 1 tot 2% te zien geven, tegen een vorige verwachting van 1% toename, aldus Mittal. Autoverkopen zijn in Europese landen dit jaar met 3% op jaarbasis gedaald.

China vormt een uitzondering, daar blijft de behoefte groot, stelt de topman.

"Opmaat naar consolidatieslag"

Dit vindt DFT-verslaggever Theo Besteman

„De markt rekende na alarmbellen over een zee met goedkoop staal op tegenvallers bij ArcelorMittal. Dat valt mee. Aandeelhouders profiteren van verkoop van onderdelen. De omslag van winst naar verlies tekent wel waar de staaltop voor waarschuwde: de markt verlegde de handel in goedkope partijen staal naar Europa. Zeker nu grote autobouwers minder afnemen, kan dit na de laatste ontslagronde de opmaat naar de gevreesde consolidatieslag zijn.”

@theobesteman op Twitter

Afname productie

Dit voorjaar beperkte ArcelorMittal tot twee keer toe de Europese productie vanwege de lagere vraag naar vlakstaal bij klanten, waaronder bouwbedrijven en autoproducenten.

Brancheorganisatie World Steel waarschuwde voor de onvermijdelijke ingrepen in kosten, nieuwe fusies en ontslagen. ArcelorMittal ontsloeg in Zuid-Afrika 2000 werknemers.

Toch voorzag Mittal toen een lichte toename in de vraag voor de rest van het jaar. In de VS kon het zijn prijzen verhogen.

ArcelorMittal-bestuursvoorzitter Mittal bepleitte meermalen bij de Europese Commissie om tot bescherming van de staalsector te komen.

ArcelorMittal-bestuursvoorzitter Mittal bepleitte meermalen bij de Europese Commissie om tot bescherming van de staalsector te komen.

„Na een sterk 2018 zijn de marktomstandigheden in de eerste helft van 2019 erg zwaar geweest, waarbij de winstgevendheid van ons staalonderdeel heeft geleden onder de lagere staalprijzen in combinatie met hogere materiaalkosten”, aldus Mittal.

Dat werd deels goed gemaakt door zijn mijnbouwactiviteiten, profiterend van de ijzerertsprijzen.

Per aandeel zakte het resultaat in het tweede kwartaal naar $0,44 verlies, afgezet tegen een plus van $1,84 in dezelfde periode een jaar eerder.

Vooraf rekenden analisten voor afgelopen kwartaal op een winst per aandeel van $0,49, wat een afname van ruim 70% op jaarbasis zou zijn geweest voor het in Luxemburg gevestigde bedrijf dat in 2006 werd gevormd uit een fusie van Arcelor en Mittal Steel.

Een overmaat aan goedkoop staal bedreigt de markt, aldus ArcelorMittal.

Een overmaat aan goedkoop staal bedreigt de markt, aldus ArcelorMittal.

Vorig jaar eindigde de totaalomzet bij €76,03 miljard. De eerste jaarhelft heeft ArcelorMittal nu $38,47 miljard binnengehaald, in dezelfde zes maanden van 2018 was dat $39,18 miljard.

ArcelorMittal produceerde vorig jaar 93 miljoen ton staal, met wereldwijd zo’n 209.000 werknemers.