Financieel/Ondernemen
1769697904
Ondernemen

Noodklok om coronasteun: ’Zelfstandige heeft gevoel er alleen voor te staan’

Veel zzp’ers vallen buiten alle steunmaatregelen.

Veel zzp’ers vallen buiten alle steunmaatregelen.

Amsterdam - Voor steeds meer zelfstandigen wordt hun financiële positie onhoudbaar. Door de hoge drempelwaarde van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)-regeling en de partnertoets bij de Tozo-regeling komen velen niet in aanmerking voor steunmaatregelen.

Veel zzp’ers vallen buiten alle steunmaatregelen.

Veel zzp’ers vallen buiten alle steunmaatregelen.

Met de verlenging van de lockdown roept de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) op de partnertoets bij de Tozo stop te zetten en de drempelwaarde van €3000 vaste lasten per kwartaal op te heffen. „Dat bedrag is voor veel zelfstandig ondernemers te hoog, terwijl zij wel degelijk hoge vaste lasten hebben. Denk aan kosten voor de huur van een werkruimte, leasecontracten, verzekeringen en pensioenopbouw”, aldus VZN-voorzitter Cristel van de Ven.

Alleen

Ze wijst erop dat het kabinet tot op heden weinig oog lijkt te hebben voor de problemen van zelfstandig ondernemers. „Zij hebben het gevoel er alleen voor te staan.”

Vanaf 1 april gaat bij de Tozo ook een vermogenstoets gelden. VZN vraagt het kabinet deze achterwege te laten. Ook roept de organisatie het kabinet met klem op tot versnelde invoering van de aangekondigde Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK). Een noodmaatregel voor huishoudens die door omstandigheden in ernstige financiële problemen dreigen te komen. Van de Ven: „Dit kan niet wachten tot 1 februari 2021. Voor de zelfstandigen bij wie het water inmiddels aan de lippen staat, is dat te laat.”