Nieuws/Financieel
1772101133
Financieel

Spanning Iran drukt Wall Street omlaag

New York - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verliezen gesloten. Het sentiment op de beurs werd gedrukt door de oplopende spanningen rond Iran, dat twee olietankers enterde in de Perzische Golf. Beleggers verwerkten verder onder meer kwartaalcijfers van enkele grote bedrijven waaronder Microsoft. Verder verweet president Donald Trump de Federal Reserve de rente nodeloos hoog te houden.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent lager op 27.154,20 punten. De breder samengestelde S&P 500-index verloor 0,6 procent tot 2976,61 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,7 procent tot 8146,49.

Direct na het nieuws over de onderschepping van de olietankers schoten de olieprijzen omhoog. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,5 procent tot 56,12 dollar. Brentolie kostte 2 procent meer op 63,19 dollar per vat.

Winst

Microsoft steeg na tussentijds een forse stijging uiteindelijk 0,2 procent. Het softwarebedrijf voerde de omzet op en haalde ruim de helft meer winst. Het grootste bedrijf ter wereld gemeten naar beurswaarde profiteerde vooral van de sterk gestegen inkomsten uit clouddiensten.

American Express gaf ook een inkijkje in de boeken en daalde 2,8 procent. De aanbieder van creditcards profiteerde van het feit dat klanten meer uitgaven met hun American Express-kaart en ook meer leenden bij het bedrijf. De omzet en de winst gingen daardoor omhoog.

Crisis

Boeing dikte 4,5 procent aan nadat de vliegtuigbouwer liet weten 4,9 miljard dollar opzij te hebben gezet vanwege de crisis rond de 737 MAX-toestellen. Beleggers toonden zich opgelucht dat de rekening voor compensatie van luchtvaartmaatschappijen niet hoger uitpakt. PepsiCo maakte bekend de Zuid-Afrikaanse voedselproducent Pioneer Foods over te nemen voor 1,7 miljard dollar en zakte ruim 2 procent.

Trump reageerde op een speech van het hoofd van de centrale bank van New York, John Williams. Die sprak over snel monetair ingrijpen in tijden van economische zwakte. Beleggers reageerden daar snel op door in te zetten op een spoedige renteverlaging. De Fed krabbelde later terug door te zeggen dat Williams' woorden academisch bedoeld waren en niet over actueel beleid gingen.

De euro was 1,1218 dollar waard, tegen 1,1222 dollar eerder op de dag bij het sluiten van de Europese beurzen.