Nieuws/Financieel
1773525710
Financieel

Rode AEX blijft boven 660 punten

De AEX is vrijdag met verlies net boven 660 punten gesloten. Beleggers houden zorgen over ingrepen om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen. Vooral Randstad gaat terug, maar ook techaandelen ASML en ASMI. Unibail, Prosus en Relx blinken vrijdag juist uit.

De AEX is 0,5% lager het weekend in gegaan bij 660,53 punten. De AMX zakt 0,2% tot 980,70 punten.

Beurzen in Europa verloren eveneens. De Britse FTSE 100, de Duitse DAX - waar Volkswagen 4,5% stijgt nadat het een winsthalvering tot €10 miljard meldde - en de Franse CAC 40 laten respectievelijk 0,3%, 0,2% en 0,6% lopen.

Duitsland meldt dit jaar tot 3% bbp-groei te verwachten. Dat is 1,4% lager dan minister Altmaier (Economische Zaken) eerder voorspelde. Britse retailcijfers bereikten een historisch dieptepunt.

„Er was relatief weinig volume in de markt. Beleggingen koelen af ook vanwege wat winstnemingen, zeker bij techfondsen”, zegt beleggingsadviseur Rein Schutte (Noesis). „ASML en ASMI gaan zo’n 2% lager, maar stonden dit jaar evengoed al op dubbelcijferige winst.”

New York naar verlies

De beurzen in New York noteren 0,2% tot 0,6% lager. IBM zakte hier 10,5% op lager dan verwachte kwartaalcijfers. Intel verloor 9% op tegenvallende kwartaalcijfers.

Republikeinen keerden zich tegen een steunpakket van $1900 miljard. Techfondsen die geen steun nodig hebben wonnen terrein.

,,De koerswinsten na de inauguratie van president Biden zijn van korte duur geweest, maar kunnen wel terugkeren”, zegt hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot. Want de somberheid ook over de inkoopmanagerscijfers voor de industrie - die vrijdag geen verrassing boden - is volgens de econoom iets overtrokken.

"Beleggers zijn wat moedeloos geraakt, ook door het coronavirus"

,,Beleggers zijn wat moedeloos geraakt, ook door het coronavirus. Maar zelfs met tegenstand al binnen een week voor het $1900 miljard steunvoorstel van Biden, verwacht ik dat voor de helft wel politieke steun is”, zegt hij. „Inclusief voorgaande, maar nog lopende plannen voor infrastructuur, kom je dan op bijna $2000 miljard hulp uit. Bijna 9% van het Amerikaanse bbp. Daarvan moeten cyclische sectoren kunnen profiteren”, aldus Aben.” Vrees voor meer inflatie en belastingverhoging onder Biden drukken het sentiment.

Brentolie drukte met 1,3% verlies tot 55,40 per vat zwaar op het gemoed. De euro won een fractie bij $1,218, bitcoin werd 3% meer waard bij $31.644.

De vergoeding voor de 10-jaars Amerikaanse staatsobligatie noteert iets lager bij 1,090%, de Nederlandse geeft -0,438% en de Duitse bund -0,507%.

Galapagos en Randstad lager

Bij de Nederlandse hoofdfondsen staat uitzendorganisatie Randstad met een min van 3,6% onderin. Biotechfonds Galapagos verliest 2,1%.

Shell levert, als meest verhandelde aandeel met 14,1 miljoen stuks, vrijdag 1,9% in. Mede onder invloed van de terugval van de olieprijzen.

Techfondsen ASMI (-1,9%) en zwaargewicht ASML (-1,6%) - dat 16,6% indexweging in de AEX heeft - blijven onder druk na winstweken. Dit jaar hebben ze respectievelijk 23,2 en 16,4% koerswinst geboekt.

ABN Amro en ING - dat huisbankier van de Nederlandse overheid blijft ondanks het witwasschandaal - verliezen bij de slotbel 2,1% respectievelijk 1,5%.

Just Eat Takeaway steekt met 1% winst gunstig af, na een koersdoelverhoging naar €156 door de Amerikaanse bank Citigroup.

Ondanks een stevige koersdoelverlaging naar €54 door Deutsche Bank staat Unibail-Rodamco-Westfield 2,6% hoger. Donderdag was de winkelvastgoedbelegger onderuit gegaan. Deutsche Bank verlaagde vrijdag het koersdoel van €70 naar €54, bij een onveranderd houden-advies. Sinds 1 januari resteert nog 11,8% verlies.

Techinvesteerder Prosus en dataleverancier Relx gaan met winsten van 1,8% en 2,4% positief mee.

Air France KLM geraakt

Bij de middelgrote fondsen verliest Air France KLM nog eens 2,5%. De nieuwe kabinetsmaatregelen raken de luchtvaartmaatschappij hard.

Bodemonderzoeker Fugro volgt met een terugval van 1%.

PostNL stijgt 1,8%. ING schroefde het koersdoel omhoog van €3,85 naar €4,35 bij een ongewijzigd koopadvies. Ook Degroof Petercam verhoogde het koersdoel, van €3,40 naar €4 bij een gehandhaafd koopadvies. Zijn analist verwacht structureel hogere pakketvolumes nu consumenten gewend zijn geraakt aan het thuiswinkelen.

GrandVision wint 0,4%, op het bericht dat de omzetdaling in het vierde kwartaal beperkt bleef dankzij sterke online verkopen.

Het bedrijf achter optiekketens als Pearle en Eyewish rekent erop dat de overname door brillenreus EssilorLuxottica in de eerste jaarhelft zijn beslag krijgt.

Altice Europe klimt 1,2%. Het kabel- en telecombedrijf verdwijnt van de beurs, nu oprichter Patrick Drahi meer dan 95% van de aandelen in handen heeft gekregen.

Beter Bed krijgt er op de lokale markt 1,1% bij, op het bericht dat de omzet in het vierde kwartaal is gestegen.

Wil je dagelijks of wekelijks onze nieuwsbrief ontvangen? Meld je dan hier aan.