Nieuws/Financieel
1775714439
Financieel

Japanners kopen Eneco

Een Japans consortium onder leiding van Mitsubishi wordt de nieuwe eigenaar van Eneco. Twee Nederlandse bieders, Shell en Rabobank, vissen daarmee achter het net.

Dat heeft Eneco, met ruim twee miljoen klanten, bekendgemaakt. De Aziaten betalen €4,1 miljard voor het energieconcern. Het bedrijf is nu nog eigendom van 44 Nederlandse gemeenten. Rotterdam, Den Haag en Dordrecht zijn grootaandeelhouders.

Onder de vleugels van Mitsubishi moet Eneco internationaal aan de weg gaan timmeren. Eneco wordt daarbij het Europese centrum van de energie-activiteiten van Mitsubishi. De merken van Eneco, de bedrijfscultuur en de bedrijfsidentiteit blijven volgens het energieconcern ongewijzigd. Ook qua werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden verandert er niets. Het hoofdkantoor blijft gevestigd in Rotterdam.

Eneco-topman Ruud Sondag verlaat na de overname zijn post, maar blijft wel aan als adviseur van het bedrijf. De nieuwe ceo wordt ook een Nederlander.

Volgens Eneco blonk het bod van de Japanners uit in prijs en transactiezekerheid en was het ook voor de medewerkers de beste optie. Eneco benadrukt dat de Japanners zich voor de lange termijn aan Eneco willen verbinden. Daarbij wordt in het bijzonder gewezen op de duurzame koers van het energiebedrijf.

Mitsubishi Corporation wordt voor 80% eigenaar en Chubu, de andere partner in het consortium, krijgt het resterende deel. Zij financieren de transactie volledig uit eigen middelen.

De twee andere grote Nederlandse energiebedrijven, Vattenfall (het voormalige Nuon) en Essent, zijn ook al in buitenlandse handen.

Reacties andere bieders

Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van Rabobank: „We zijn teleurgesteld dat Eneco voor een andere combinatie heeft gekozen en nog steeds overtuigd van de kracht van ons bod. Met onze benadering zouden we de verduurzaming van Nederland met een krachtig partnership versnellen, ten dienste van klanten in alle delen van het land. Als huisbankier van de energietransitie zullen wij onze inzichten en ontwikkelde proposities nu zelf gebruiken en beschikbaar stellen. We zijn dankbaar voor de gelegenheid die het management van Eneco ons heeft geboden om een mogelijke samenwerking te verkennen. Wij zien de verdere ontwikkelingen met belangstelling tegemoet.”

Shell is teleurgesteld dat het er niet in is geslaagd om Eneco over te nemen. De Nederlands-Britse onderneming had naar eigen zeggen met PGGM een competitief bod neergelegd voor Eneco. Dat was inclusief een pakket aan niet-financiële voorwaarden en groeiplannen voor de lange termijn. Eneco stemde echter in met het bod van het Japanse consortium van conglomeraat Mitsubishi Corporation en energiebedrijf Chubu.

Shell zegt de beslissing van Eneco te respecteren en blijft zoeken naar kansen op de markt voor duurzame energie. „We streven ernaar om vanaf 2021 gemiddeld 2 tot 3 miljard dollar per jaar te investeren in New Energies”, aldus Shell-bestuurder Maarten Wetselaar. Tot en met volgend jaar steekt Shell 1 miljard tot 2 miljard dollar per jaar in duurzame energie.

Reacties uit politiek

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) is niet van plan zich te mengen in de verkoop van energiebedrijf Eneco. „Dat is in eerste instantie aan de gemeentelijke aandeelhouders en Eneco zelf”, laat hij in een reactie weten.

De gemeentelijke aandeelhouders kunnen al dan niet akkoord gaan met een definitief bod van een koper, zegt de minister. „Ik word formeel op het einde van het proces gevraagd om de overname te toetsen op openbare veiligheid, leveringszekerheid en voorzieningszekerheid.” Wiebes laat zich nog niet over dat proces uit.

GroenLinks wil een Kamerdebat over de verkoop van energiebedrijf Eneco. „Vier miljard is een boel geld, maar GroenLinks vindt het belangrijk dat ook de groene missie van Eneco overeind blijft”, zegt Kamerlid Tom van der Lee.

’Warm huis’

Namens D66 zegt Matthijs Sienot: „D66 wil dat iedereen makkelijk en goedkoop schone energie kan krijgen. De bewoners moeten centraal staan, met een warm huis en een lage energierekening.” Minister Eric Wiebes van Economische Zaken moet daar volgens Sienot alle energiebedrijven op aan blijven spreken. „In wiens handen een energieleverancier ook is.”

VVD-Kamerlid Dennis Wiersma ziet niet direct grote bezwaren tegen de overname van Eneco. „We zien meer van dergelijke bewegingen op de energiemarkt. Vattenfall heeft bijvoorbeeld eerder ook Nuon overgenomen. Hetzelfde geldt voor Essent door RWE. Dit lijkt een betrouwbare partij.”

Wiersma onderstreept dat de gemeenten akkoord moeten zijn met de overname en dat de dienstverlening in Nederland en de banen en arbeidsvoorwaarden gewaarborgd dienen te zijn. „Dat moet voorop staan.”

Baangarantie

Vakbond FNV is blij met de afgegeven baangaranties bij de overname van Eneco. Ook het in stand houden van de arbeidsvoorwaarden heeft de goedkeuring van FNV. Bij Eneco in Nederland, België en Duitsland werken circa 4500 mensen. Daarnaast blijft na de overname tot genoegen van de bond de groene koers van Eneco bestaan.

„Mitsubishi werkt al jaren samen met Eneco als leverancier en kent het bedrijf daardoor goed. Dat zij samen met het Japanse energiebedrijf Chubu Eneco nu overnemen, stelt ons gerust”, aldus FNV-bestuurder Ruud Cornelisse. Hij is ook te spreken over de garantie van vijf jaar die is afgegeven. Volgens de wet zouden de Japanners na een jaar aan de arbeidsvoorwaarden mogen morrelen. „De vier jaar extra heeft mij positief verbaasd”, aldus Cornelisse.