Financieel/Geld
1776127288
Geld

Black Friday populair, Nederlanders kochten voor record

Koopjesjagers vrijdag in Rotterdam.

Koopjesjagers vrijdag in Rotterdam.

DEN HAAG (ANP/DFT) - Ook dit jaar klonk kritiek op het koopjesfeest Black Friday. ’Teveel drukte, niet duurzaam’, mopperden onder anderen vakbond FNV. Nederlanders trokken zich er helemaal niks van aan. Betaaldiensten iDeal, Klarna en ICS melden zaterdag recordverkopen.

Koopjesjagers vrijdag in Rotterdam.

Koopjesjagers vrijdag in Rotterdam.

Betaaldienst iDEAL noteerde vrijdag een „absoluut” dagrecord, van 5,39 miljoen betalingen, die goed waren voor ongeveer €430 miljoen euro omzet. Online werd ongeveer 70% meer gekocht via iDEAL dan op een gemiddeld, aldus de betaaldienst.

Vrijdagavond om negen uur was de piek in verkopen. Er werd toen vijf keer meer verkocht dan op een gemiddelde vrijdagavond, stelt het Zweedse bedrijf op basis van eigen data.

Volgens Klarna hebben Nederlanders zich vanaf de eerste minuut van Black Friday gestort op de aanbiedingen. In het eerste uur merkte het van huis uit Zweedse bedrijf een toename van de verkopen met 780% in vergelijking met een normale dag.

Creditcards

Verder blijkt uit data van creditcard ICS dat Nederlanders de afgelopen week met name bij buitenlandse webshops inkopen deden. Twee derde van de online-uitgaven in de week van Black Friday werden gedaan bij een buitenlandse webshop. De online-uitgaven met een creditcard stegen daarbij met 10%. Volgens ICS hebben veel Nederlanders bij het plaatsten van een bestelling niet door dat het veelal om een buitenlandse webwinkel gaat. Dat komt vooral door de Nederlandstalige webshop waar de spullen aangekocht worden.

Verschillende winkelbedrijven hebben het koopjesfestijn uitgesmeerd over meerdere dagen, ook om drukte te voorkomen vanwege het coronavirus. Daar werd door winkelbrancheorganisaties als RND en INretail vooraf ook op gehamerd. Veel consumenten kozen daarbij voor de ’veilige’ onlineaanbiedingen. De verkopen online namen in de week voor Black Friday met 48% toe.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop