Nieuws/Financieel
1776690972
Financieel

Topinkomens stijgen alweer explosief

Het beloningsseizoen bij de grote bedrijven moet nog beginnen, maar de eerste forse stijgingen voor de top zijn alweer aangekondigd.

Euronext-topman Stéphane Boujnah verdiende volgens een overzicht van de Volkskrant vorig jaar in totaal bijna 2 miljoen euro, waarvan 725 duizend euro basissalaris. Beursuitbater Euronext wil de topman minimaal 34,5 procent meer gaan betalen.

Grootverdiener Stephane Boujnah van beursbedrijf Euronext.

Grootverdiener Stephane Boujnah van beursbedrijf Euronext.

Brillenbedrijf GrandVision wil de beloning van de bestuursvoorzitter met ten minste 37 procent verhogen, exclusief bonussen. Vorig jaar verdiende hij al 2,71 miljoen. Dat blijkt uit de voorstellen voor het nieuwe beloningsbeleid die beide bedrijven aan de aandeelhouders hebben gestuurd. De forse stijgingen zijn opmerkelijk, omdat grote bedrijven van diverse kanten - de politiek, beleggers, vakbonden - worden opgeroepen de topinkomens te matigen.

De grote beleggers maken zich zorgen, omdat bijna alle beursgenoteerde bedrijven de komende maanden hun beloningsbeleid moeten ’verversen’. „Ik hoop niet dat deze voorstellen de toon gaan zetten”, zegt Rients Abma, de directeur van Eumedion, de belangenbehartiger van grote beleggers zoals pensioenfondsen.