Nieuws/Financieel
1776942586
Financieel

NASA kiest SpaceX-raket van Elon Musk om reis naar Jupiter-maan te maken

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De NASA kiest voor SpaceX voor zijn reis naar Jupiter-maan Europa, bekend als de Europa Clipper-missie, zei de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie vrijdag. SpaceX is het bedrijf van de Amerikaanse miljardair Elon Musk, tevens de oprichter van autofabrikant Tesla.

Het contract voor de Europa Clipper-missie heeft volgens de NASA een waarde van 178 miljoen dollar (151,2 miljoen euro). Deze maan is ongeveer 630 miljoen kilometer van de aarde verwijderd. De reis zal naar verwachting meer dan vijf jaar duren.

Kennedy Space Center

De missie is gepland voor oktober 2024 en zal vanaf het Kennedy Space Center in Florida uitgevoerd worden in een Falcon Heavy-raket van SpaceX. Aanvankelijk zou de missie gebruikmaken van de raket Space Launch System (SLS) van de NASA, maar die liep vertraging op en het budget werd overschreden.

NASA is geïnteresseerd in de Europa-maan vanwege zout water dat er onder het ijzige oppervlak zou liggen, wat leven op de maan mogelijk zou maken. Het ruimtevaartuig zal uitgerust worden met camera’s en spectrometers om beelden met hoge resolutie te kunnen maken. Een radar wordt ingezet om te bepalen of er vloeibaar water onder de ijslaag zit.