Nieuws/Financieel
1777374884
Financieel

Op de beursvloer

Techbedrijven voorkomen winst voor AEX

AEX is vrijdag vlak gesloten. De index werd gedrukt door verliezen van ASMI en ASML in reactie op de domper bij de grote klant Intel. Daar stond meevallend bedrijfsnieuws uit Europa tegenover. Beleggers hielden ook hoop op een spoedig steunpakket in de VS. Vooral Galapagos en KPN waren in trek. Bij de kleinere fondsen blonk Wereldhave uit.

De AEX sloot op 554,3 punten. De AMX koerste 0,4% hoger op 827,4 punten.

Technisch analist Bas Heijink van ING blijft voorzichtig en voorziet voor de AEX ’neerwaartse ruimte’ richting de zware bodemzone 529-533 punten.

De meeste overige Europese beurzen boekten wel winst. De Britse FTSE, de Duitse DAX en de Franse CAC 40 wonnen respectievelijk 1,3%, 0,8% en 1,2%.

De Dow Jones en de Nasdaq-index stonden bij sluiting van de Europese beurzen licht lager, vooral door het verlies van 11% van Intel. De chipgigant kwam donderdagavond met een teleurstellend kwartaalbericht naar buiten.

Maar de vanochtend gepubliceerde kwartaalcijfers van grote Europese bedrijven zoals Renault en Daimler vielen juist mee en zijn volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management en macro-econoom Joost van Leenders van zakenbank Kempen de belangrijkste reden dat de meeste beurzen in Europa terrein wonnen. Leenders noemt de eveneens naar buiten gebrachte inkoopmanagersindices uit Europa gemengd. „Tegenover een goed industriecijfer stond een tegenvallend cijfer over de dienstensector. En de effecten van nieuwe lockdowns zijn daarin nog maar beperkt opgenomen. Een tijdlang werd gedacht dat de tweede besmettingsgolf zich hoofdzakelijk in Frankrijk, Spanje, België en Nederland voordeed, maar inmiddels worden ook Italië, Duitsland, de VS en Oost-Europa getroffen.”

Schutte meent dat de uitkomst van de onderhandelingen tussen de Republikeinen en Democraten over een nieuw steunpakket niet van grote invloed zal zijn op het beursklimaat. „Bij het afbreken van de gesprekken zal er wel een dipje volgen. Maar het akkoord komt er linksom of rechtsom. De vraag is wie als eerste gaat toegeven in dit politieke spel.”

Van Leenders is minder positief. „Ik verwacht geen steunpakket voor de verkiezingen. De Democraten zouden Trump ermee een dienst bewijzen en dat willen ze niet. Het idee is dat als Biden wint, er snel een enorm steunpakket komt. Maar het zal onderdeel zijn van het begrotingsproces en kan nog een paar maanden op zich laten wachten.”

Hij is vanwege de vele risico’s, ook ten aanzien van de Brexit, terughoudend over aandelen. „Wij zijn nog altijd licht onderwogen en hebben onlangs de posities in opkomende markten vergroot ten koste van die in Europa.”

Goldman stut ABN

In de AEX zakten de toeleveranciers aan de chipsector ASMI en ASML met 3,4% respectievelijk 1,1%, in reactie op het teleurstellende kwartaalbericht van Intel.

Maaltijdbezorgbedrijf Just Eat Takeaway en techinvesteerder Prosus eindigden ook onderin met verliezen van 1,7% en 1,2%.

Galapagos eindigde met een winst van 3,9% bovenaan. Eerder deze week ging het biotechbedrijf nog gevoelig onderuit na een verkoopadvies van Goldman Sachs.

Diezelfde zakenbank hielp ABN Amro met een koopadvies aan een winst van 2,8%. Andere financiële instellingen lagen er ook goed bij, mede dankzij de wat oplopende rentes in de VS. ING en Aegon wonnen 2,2% respectievelijk 2,1%.

Shell steeg 2,2%. ABN Amro waarschuwde juist dat er een einde komt aan de stijging van de gasprijzen en denkt dat de olieprijzen de komende maanden beperkt zullen bewegen.

Heineken klom 2,1%, na een koopadvies van de Amerikaanse zakenbank Jefferies. Adyen klom 1,2%, hoewel de Amerikaanse zakenbank Rosenblatt de betalingsverwerker van de kooplijst haalde.

Bij de middelgrote fondsen eindigde Eurocommercial Properties bovenaan met een winst van 5,3%.

Air France KLM steeg 1,8%. Rondom de luchthaven dreigt een banenverlies voor bijna 60.000 werknemers, meldde De Telegraaf.

Signify klom 0,6%. Het verlichtingsbedrijf gaf bij zijn derdekwartaalresultaten geen verwachtingen vanwege de onzekerheden door de coronacrisis.

Smallcap Wereldhave schoot 19,3% omhoog na de publicatie van meevallende kwartaalcijfers en een verhoging van de winstverwachting.

Beter Bed verloor op de lokale markt 4,8%, hoewel de omzet in het derde kwartaal met ruim 30% is gestegen. Het orderboek was volgens de beddenverkoper bovendien nog nooit zo goed gevuld, een stijging met 60%.

Geef je kennis en vermogen een boost en meld je aan voor de gratis online Beleggersfair van volgende week vrijdag.