Nieuws/Financieel
1777867578
Financieel

Verlichtingsproducent Signify boekt meer omzet, maar marge onder druk

EINDHOVEN (ANP) - Verlichtingsproducent Signify heeft in het tweede kwartaal een hogere omzet behaald, dankzij een sterke verkoop aan de professionele markt. Het bedrijf had wel te kampen met problemen door de lockdowns in China, moeilijkere marktomstandigheden in Oost-Europa door de oorlog in Oekraïne en het zwakkere consumentenvertrouwen.

Daarnaast heeft Signify net als veel andere bedrijven last van de problemen in toeleveringsketens en de hoge energiekosten. Daardoor wordt de winstgevendheid geraakt, aldus Signify.

In reactie op de gemelde cijfers ging het aandeel vrijdag op Euronext 8% onderuit.

De omzet van de voormalige verlichtingstak van Philips bedroeg ruim €1,8 miljard. Dat is 14 procent meer dan een jaar eerder. Daarbij profiteerde Signify ook van positieve wisselkoerseffecten en overnames. De nettowinst kwam uit op €248 miljoen. Dat was €82 miljoen een jaar eerder.

Inmiddels bestaat 84%van alle verkopen van het bedrijf uit Eindhoven uit ledverlichting. Dat was 82% in het eerste kwartaal van vorig jaar.

"Marge kwetsbaar"

Dit vindt DFT-verslaggever Theo Besteman:

,,Hoewel de omzetstijging met 5% tot €1,8 miljoen iets boven verwachting ligt, en zijn nettowinst met €248 miljoen fors hoger, wijst de bestuurstop op zijn kwetsbare marge. De groei van topline-producten overstijgt problemen in China, maar Signify houdt last van toeleveringsproblemen. Wat zich vertaalt in een lagere marge: Signify past de verwachtingen voor zijn ebitda-marge en cash flow neerwaarts aan. De top grijpt in bij zijn kosten, erop rekenend dat het kan blijven profiteren van de transitie naar duurzamere verlichting met minder energieverbruik."

Volg @theobesteman op Twitter.

In een toelichting zegt topman Eric Rondolat, die spreekt van een sterke prestatie, dat Signify nog steeds kampt met verstoringen in de toeleveringsketens. Daardoor heeft het bedrijf te maken met langere leveringstijden voor bijvoorbeeld chips. Daar komen hogere kosten voor energie bovenop. Signify verlaagt daarom zijn verwachting voor de operationele winstmarge dit jaar. Wel houdt het bedrijf vast aan de prognose voor de groei van de omzet op eigen kracht dankzij het solide orderboek, aldus Signify.