Nieuws/Financieel
1778193556
Financieel

Japanse autofabrikanten doen racetest met schonere brandstof

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - De Japanse autofabrikant Mazda gaat samen met branchegenoot Toyota racen met auto's die worden aangedreven door verbrandingsmotoren die lopen op CO2-neutrale brandstoffen. De automakers zien deze als alternatief voor elektrisch rijden. De auto's nemen dit weekend deel aan een drie uur durende wegrace.

Het evenement vindt plaats in Okoyama in het westen van Japan, aldus de bedrijven. De auto die Toyota inzet wordt aangedreven door een motor op waterstof. De racende Mazda rijdt op biodiesel. Autoconcern Subaru zegt volgend jaar aan het evenement mee te willen doen met een motor die loopt op uit biomassa gewonnen synthetische brandstof.

Breed scala

Onder Japanse autofabrikanten heerst de opvatting dat een breed scala van voertuigtypen een rol kunnen spelen bij het koolstofvrij maken van de auto-industrie de komende jaren. Naast elektrische en hybride modellen gaat het ook om auto's die rijden op waterstof.

De visie van de Japanners staat in contrast met die van andere autofabrikanten, zoals General Motors, Jaguar Land Rover en Volvo, die aankondigden op termijn alleen nog maar elektrische modellen te willen verkopen.

De inzet op motoren die aangedreven worden door CO2-neutrale brandstoffen is ook een poging om een deel van de honderdduizenden banen te redden die gerelateerd zijn aan verbrandingsmotoren en onderdelen van de krachtbronnen. Als de autosector volledig zou overschakelen op elektrisch rijden, zou dit vele Japanners hun baan kosten, is de verwachting.

Volgens Toyota hoeven traditionele motoren slechts op kleine punten te worden aangepast. Dan gaat het om het wijzigen van de brandstoftoevoer- en injectiesystemen, om ze geschikt te maken voor het rijden op waterstof, zo meldde het concern tijdens een briefing vorige maand.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop