Nieuws/Financieel

'Wall Street gaat hoger openen'

New York - De effectenbeurzen in New York gaan maandag naar verwachting licht hoger openen, waarmee een vervolg wordt gegeven aan de positieve stemming op vrijdag. Beleggers op Wall Street blijven goedgemutst door het beter dan verwachte Amerikaanse banenrapport dat vrijdag naar buiten kwam.

Het maandelijkse banenrapport van de Amerikaanse overheid temperde de vrees voor een snel oplopende inflatie die de Federal Reserve, de koepel van centrale banken, zou kunnen aansporen tot een agressiever rentebeleid. Tegelijkertijd nam de werkgelegenheid in 's werelds grootste economie in februari veel sterker toe dan verwacht.

De Dow-Jonesindex sloot vrijdag 1,8 procent hoger op 25.335,74 punten. De brede S&P 500 steeg 1,7 procent tot 2786,57 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq won 1,8 procent en eindigde op een nieuwe recordstand van 7560,81 punten.

Lege macro-economische agenda

De macro-economische agenda is maandag nagenoeg leeg. Later deze week worden gegevens gemeld over onder meer de inflatie, winkelverkopen, producentenprijzen, woningbouw, industrie en het consumentenvertrouwen in de VS.

Bij de bedrijven op Wall Street kan chemiereus DowDuPont op aandacht rekenen. Voorzitter Andrew Liveris legt zijn functie neer en wordt per 1 april opgevolgd door Jeff Fettig. DowDuPont ontstond in augustus vorig jaar door het samengaan van de grote Amerikaanse chemieconcerns Dow Chemical en DuPont.

Biogen

Biotechnoloog Biogen legt 590 miljoen dollar op tafel voor een experimenteel middel tegen schizofrenie dat is ontwikkeld door farmaceut Pfizer. Dat middel wordt nog getest. Verder werd gemeld dat de maker van optische producten Lumentum voor 1,8 miljard dollar zijn branchegenoot Oraclo overneemt.

In de VS is nu de zomertijd ingegaan waardoor het tijdsverschil tussen Nederland en New York vijf uur is. Als in Europa over twee weken ook de klok een uur vooruit gaat, is het tijdsverschil weer terug op zes uur.

Lees meer over