Nieuws/Financieel

Recordjaar voor logistiek vastgoed

Distributiecentrum van Wehkamp in Zwolle.

Distributiecentrum van Wehkamp in Zwolle.

ANP XTRA

Amsterdam - Door de economische groei en de sterke toename van internetaankopen zijn steeds meer distributiecentra nodig. Vorig jaar werd 58% meer in Nederlands logistiek vastgoed geïnvesteerd, vooral door buitenlanders.

Distributiecentrum van Wehkamp in Zwolle.

Distributiecentrum van Wehkamp in Zwolle.

ANP XTRA

De totale hoeveelheid in gebruik genomen logistiek vastgoed, zowel nieuwbouw als bestaand, lag 49% hoger dan in 2016. Dat meldt internationaal vastgoedadviseur Savills maandag in een verslag.

De grootste transacties waren beide van supermarktconcern Lidl, dat 70.000 vierkante meter huurde in Venlo en omstreeks 60.000 vierkante meter in Roosendaal.

De hoogste huren worden betaald in de omgeving van Schiphol, waar huurders €60 tot €95 euro per vierkante meter per jaar betalen. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht liggen de prijzen tussen €45 en omstreeks €65. In Tilburg, Venlo, Roosendaal en Tiel begint het bij €35.

Het totale investeringsvolume in logistiek vastgoed bedroeg vorig jaar €1,7 miljard, tegen €1,1 miljard vorig jaar. Ter vergelijking: in de jaren 2010-2012 kwam het jaarlijkse volume niet boven €400 miljoen. Het aandeel van buitenlands investeerders bedroeg vorig jaar liefst 83%.

De totale voorraad logistiek vastgoed nam vorig jaar met 6,5% toe naar 30,6 miljoen vierkante meter.

Savills voorziet voor dit jaar weer veel nieuwbouw, zowel speculatief als in opdracht. „Om die reden heeft 2018 de potentie om weer een recordjaar te worden", aldus de onderzoekers.

Savills maakte ook een vergelijking met omringende landen. Daaruit blijkt onder meer dat de tophuren in Duitsland iets lager liggen dan in Nederland: €85 versus €95 per vierkante meter per jaar. Frankrijk is een stuk goedkoper met €45.