Nieuws/Financieel
178176874
Financieel

Krachtig herstel AEX na dip

Amsterdam - De AEX heeft zich woensdag grotendeels hersteld van de stevige terugval een dag eerder. Zwaargewicht ASML leverde hier na een sterk kwartaalbericht een belangrijke bijdrage aan. Ook Heineken en KPN waren in trek. De resultaten van Randstad stelden juist teleur.

De AEX is 1,3% hoger op 709,4 punten. De index sloot dinsdag met 1,7% teruggang, net boven 700 punten.

De AMX zakte 0,2% tot 1029,1 punten.

Elders in Europa eindigden de Britse FTSE, de Duitse DAX en de Franse CAC-40 respectievelijk 0,7%, 0,4% en 0,8% in de plus.

Bij sluiting van de Europese beurzen stonden de Dow Jones-index en de Nasdaq-index 0,5% en 0,6% hoger.

Vermogensbeheerder Renco van Schie (Valuedge) constateerde eerder deze week wat voorzichtigheid bij aandelenbeleggers, na de records van vorige week. „De winstcijfers van bedrijven zijn over het algemeen vrij goed, hoewel Netflix nu tegenvalt. Maar er is wat onzekerheid doordat besmettingen in Japan en India oplopen. Het is wel positief dat vaccinaties in Europa nu versnellen.”

Deze onzekerheid wordt volgens hem versterkt door de pauze in de opmars van de obligatierentes in vooral de VS. „Een stijging van de rente, tenminste als dit geleidelijk plaatsvindt, is goed voor de markt. Het is namelijk een teken van kracht van de economie. Dat de rente wat is teruggevallen, drukt waardeaandelen en dan vooral de financiële instellingen. Wij blijven voorlopig nog wel positief gestemd.”

Brentolie daalde meer dan 1% tot ruim $65 per vat. Door meer vraag naar olie en gas zullen prijzen stijgen, stelt energie-analist Hans van Cleef van ABN Amro vandaag in een nieuw marktonderzoek. De prijs van Brent zal door het grote aanbod van oliekartel OPEC en partners eind dit jaar evenwel naar $60 gaan, en volgend jaar op $65 komen, stelt Van Cleef.

ASML vergroot orders

Bij de Nederlandse hoofdfondsen eindigde KPN met een winst van 5,8% bovenaan, mogelijk door weer opgelaaide overnamegeruchten.

Heineken won 4,8%, na de publicatie van meevallende kwartaalcijfers. Degroof Petercam schrijft dat de biervolumes in alle regio’s de verwachtingen overtroffen.

Chipmachinemaker ASML steeg 4,1% op zijn kwartaalbericht. Zowel de resultaten in het eerste kwartaal als de prognose van een 30% hogere omzet in het gehele jaar overtreffen ruimschoots de toch al hooggespannen verwachtingen.

Sectorgenoot ASMI won 1,2% op zijn dinsdag nabeurs gemelde kwartaalresultaten.

Degroof Petercam verwacht nu, bij al een koopadvies, nog meer omzet: het verhoogt het koersdoel naar €270, komend van €248.

Kempen prijst zijn resultaten en de outlook. De analist zit al langer boven de marktconsensus, toch kan ASMI zijn jaarverwachting opnieuw overtreffen.

Verfproducent AkzoNobel sloot 2,8% hoger, na in de ochtend onder invloed van winstnemingen (dinsdag bereikte de koers een record) nog duidelijk lager te hebben gestaan. Degroof Petercam ziet naar aanleiding van het sterke kwartaalbericht aanleiding zijn koersdoel tot €105 op te trekken, maar laat het advies op houden staan.

Onderin de index noteerde Just Eat Takeaway 2,9% verlies, na door de Amerikaanse bank JP Morgan van de kooplijst te zijn gehaald. Bovendien meldt de Financial Times dat Uber zijn bezorgdienst Uber Eats volgende week in Duitsland gaat lanceren. Daardoor zal de concurrentie van de Nederlandse maaltijdenverstrekker in zijn belangrijkste markt toenemen.

Randstad zakte 1,5%. De uitzender troeft met zijn kwartaalresultaten de consensus van analisten af, maar de prognose stelt teleur. Jefferies meent ook dat sectorgenoten Hays, Page en Manpower beter presteren.

Vopak verliest

In de Midkap leidde biotechnologiebedrijf Galapagos met 5,2% koerswinst.

Air France KLM steeg 1%, na door de Britse bank HSBC van de verkooplijst te zijn gehaald.

Flow Traders zakte 4,5%, waarmee winst op dinsdag in reactie op zijn kwartaalcijfers weer ruimschoots teniet gedaan is.

Tankopslagbedrijf Vopak stelt beleggers teleur na zijn kwartaalresultaten (4,8%). Volgens Jefferies blijven prestaties achter, deels door de Texaanse winterstorm.

ABN Amro daalde 1,1%. Deutsche Bank geeft de belaagde bank een koersdoelverhoging naar €10, bij een houden-advies.

Logistiek vastgoedfonds WDP (-1,4%) meldt in de kwartaalcijfers een winststijging. Het bevestigt zijn dividend op €1,07.

Wil je weten of NPRM, een bedrijf met een platform voor dierverzorging, misschien voor jou als belegger interessant is? Meld je dan aan voor het online seminar donderdagavond.