Nieuws/Financieel
1782906
Financieel

OESO waarschuwt voor impact handelsoorlog

De Amerikaanse president Donald Trump

De Amerikaanse president Donald Trump

Parijs - De seinen voor de economische groei staan dit jaar overduidelijk op groen. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verhoogt zijn vooruitzichten voor de wereldwijde groei. Wel waarschuwt de denktank voor de mogelijke impact van een handelsoorlog.

De Amerikaanse president Donald Trump

De Amerikaanse president Donald Trump

Volgens de nieuwste ramingen van de OESO zal de economische groei dit jaar en volgend jaar uitkomen op 3,9 procent. Daarmee ligt de groei op het hoogste niveau sinds 2011. Eerder ging de OESO voor 2018 en 2019 uit van een groei van 3,6 procent.

Vooral de investeringsdrift en de opbloeiende handel in combinatie met groeiend vertrouwen zijn reden voor de opwaartse bijstelling. Ook de wijzigingen van de Amerikaanse belastingplannen dragen volgens OESO hun steentje bij aan de verbeterde vooruitzichten.

Risico

Het groeiend protectionisme bestempelt de OESO wel als risico. De denktank wijst op de negatieve impact van een mogelijke handelsoorlog in een reactie op de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium.

Volgens de OESO zou een handelsoorlog, als andere landen met tegenmaatregelen komen, ten koste kunnen gaan van groei en banen. Landen zouden volgens de organisatie gezamenlijk moeten optreden om specifieke zaken zoals het vermeende overaanbod van staal op de markten aan te pakken.

Vier renteverhogingen

Verder denkt de OESO dat de Amerikaanse koepel van centrale banken dit jaar vier renteverhogingen zal doorvoeren. De Amerikaanse economie staat voor een groei van 2,9 procent dit jaar en 2,8 procent volgend jaar. De belastingwijzigingen zijn goed voor een impuls van 0,5 tot 0,75 procentpunt.

Voor de eurozone houdt de OESO rekening met een groei van 2,3 procent dit jaar en 2,1 procent volgend jaar. Ook deze vooruitzichten zijn iets positiever in vergelijking met vorige ramingen.