Nieuws/Financieel
1783313858
Financieel

KLM-directie stelt loonsverhoging uit vanwege geldgebrek

KLM had voor corona een cao-akkoord gesloten met een loonsverhoging van 2,5%.

KLM had voor corona een cao-akkoord gesloten met een loonsverhoging van 2,5%.

Amsterdam - De KLM-directie heeft eenzijdig besloten om de loonsverhoging van 2,5% per 1 augustus uit te stellen vanwege de coronacrisis. De afgelopen weken kon de directie de vakbonden niet bewegen tot uitstel. Deze zijn donderdagmiddag geïnformeerd.

KLM had voor corona een cao-akkoord gesloten met een loonsverhoging van 2,5%.

KLM had voor corona een cao-akkoord gesloten met een loonsverhoging van 2,5%.

De luchtvaartmaatschappij ligt aan het staatsinfuus vanwege de coronacrisis en verliest €10 miljoen per dag. KLM is technisch failliet, omdat het luchtverkeer grotendeels stilligt. Momenteel wordt slechts een derde van het normale passagiersaantal vervoerd. Een zicht op stabiel herstel is er nog steeds niet, waardoor de KLM diep moet ingrijpen.

Topman Pieter Elbers meldt donderdagmiddag in een interne personeelsbrief dat het ’maatschappelijk’ en ’financieel’ niet te verkopen is om de loonsverhoging door te voeren, omdat de salarissen door de belastingbetalers wordt opgebracht middels de NOW-regeling. Het gaat om honderden miljoenen voor een periode tot de herfst, aldus ingewijden.

Bovendien moeten de salarissen vanaf modaal tot 20% omlaag op grond van afspraken met minister Hoekstra (Financiën). Vanaf 25 augustus starten de gesprekken daarover tussen de KLM-directie en de vakbonden. In oktober moet er een herstructureringsplan liggen, een voorwaarde om de leningen te kunnen incasseren. „Het uitblijven of niet tijdig invullen van deze voorwaarden heeft grote consequenties voor KLM. Dit is geen dreiging, maar een realiteit”, aldus Elbers.

Realiteitszin

De loonsverhoging van 2,5% is vorig jaar afgesproken in een cao-akkoord. De afgelopen weken is er overleg gevoerd met de KLM-vakbonden, maar die willen tot dusverre niet van de verhoging afzien. „Deze opstelling van de vakbonden getuigt van weinig realiteitszin, omdat KLM aan de rand van de afgrond staat. We kunnen ons de €50 miljoen van de loonsverhoging simpelweg niet veroorloven. De kosten moeten omlaag, niet omhoog”, zo meldt een ingewijde.

De stap van de KLM-directie heeft vakbond FNV overvallen. „We overwegen een stap naar de rechter”, zegt Jan van den Brink tegen De Telegraaf. Hij bestrijdt dat het geld bij KLM op is. „KLM moet toe naar minder personeel in plaats van een aanval op de arbeidsvoorwaarden voor iedereen. Bovendien moet het personeel tot anderhalf modaal ontzien worden bij de voorwaarden voor de leningen. Dit is het verkeerde signaal.”

Lastig kersen eten

Vakbond De Unie heeft geen goed woord over voor de stap van KLM. „Geen enkele situatie rechtvaardigt een eenzijdig ingrijpen in de cao. Als dit een voorbode is voor onze gesprekken de komende maand zal het lastig kersen eten worden met KLM. Volgens de Nederlandse Vakbond voor Luchtvaarttechnici worden de bonden na de regering ook door KLM buitenspel gezet. Pilotenvakbond VNV vindt het uitstel logisch, maar heeft daar als voorwaarde aan verbonden dat het herstructureringsplan extern wordt getoetst. Dat heeft KLM geweigerd, aldus de vakbond. Vakbond CNV Vakmensen heeft begrip voor het loonslot, maar ziet de 2,5% als een tegoed voor betere tijden, meldt bestuurder Michiel Wallaard. „Dit uitstel geldt voor álle KLM’ers. Het woord bonus wil ik de komende jaren niet horen.”

KLM ziet de toegezegde 2,5% als gevolg daarvan wel als een bouwsteen om te komen voor het loonoffer tot 20% voor werknemers die drie keer modaal verdienen.