Nieuws/Financieel
1784535
Financieel

Kwart meer beloning top VW

Matthias Müller, chief executive officer van Volkswagen AG.

Matthias Müller, chief executive officer van Volkswagen AG.

Amsterdam - De top van Volkswagen heeft over vorig jaar 27% meer beloning gekregen. Aanleiding vormde volgens de raad van commissarissen vooral de verdubbeling van de nettowinst.

Matthias Müller, chief executive officer van Volkswagen AG.

Matthias Müller, chief executive officer van Volkswagen AG.

Dat meldt de Financial Times dinsdag. Volkswagen probeerde na de verliezen en imagoschade door Dieselgate af te komen van zijn door aandeelhouders gekraakte beloning voor de top. De autoproducent heeft over vorig jaar het beloningsbeleid versoberd, zo meldt dinsdag het tweede autoconcern van de wereld achter Toyota.

Forse inperking

Volkswagen boekte vorig jaar een verkooprecord. Topman Matthias Müller krijgt daarop 40% meer dan over 2016, bij een totale vergoeding van €9,5 miljoen voor 2017. Inclusief ’secundaire arbeidsvoorwaarden’ komt dat totaal op €10,14 miljoen.

De beloning van Müller bestond vorig jaar onder andere uit een vast salaris van €2,13 miljoen, de jaarbonus van €3,5 miljoen en een prestatie-aandelenplan van € 3,83 miljoen.

Het gemiddelde lid van de raad van bestuur ontvangt €4,35 miljoen, tegenover €5,55 miljoen onder de oude regeling van VW.

Activisme

In 2015 ontvingen twaalf van de huidige en enkele voormalige kaderleden een totaal van €63,2 miljoen, zelfs toen de autogroep een nettoverlies van €1,6 miljard boekte, zijn slechtste resultaat ooit.

Twee jaar geleden waardeerde de activistische beleggersgroep TCI onder leiding van Chris Hohn, die eerder belager ABN Amro belaagde, in een vernietigende brief de beloning van het management van VW „corporate excess van epische proporties”.