Financieel/Geld
1784656
Geld

Rechter matst apart levende AOW’ers

Voor de AOW maakt het niet altijd iets uit.

Voor de AOW maakt het niet altijd iets uit.

Amsterdam - Een onduidelijkheid op een formulier van de Sociale Verzekeringbank heeft ervoor gezorgd dat twee ouderen jarenlang een te hoge AOW hebben ontvangen. Hun uitkering wordt nu alsnog aangepast, maar het verschil hoeven ze niet meer terug te betalen, heeft de rechtbank in Roermond bepaald.

Voor de AOW maakt het niet altijd iets uit.

Voor de AOW maakt het niet altijd iets uit.

De twee senioren lagen in 2012 in scheiding, gingen ook apart wonen, maar hebben de scheiding uiteindelijk niet doorgezet. Op het formulier van de SVB, de instantie die de oudedagsvoorziening uitbetaalt, vulden ze in dat ze nog wel gehuwd waren, maar apart leefden. Op grond daarvan kregen ze de uitkering voor alleenstaanden.

Toen de SVB ontdekte dat de twee AOW’ers aan elkaars huisvesting bijdroegen, een gezamenlijke bankrekening hadden en samen sociale activiteiten ondernamen, wilde de instantie alsnog de kostendelersnorm voor AOW’ers toepassen. Wie een gezamenlijke huishouding voert, is immers goedkoper uit dan twee eenlingen.

Het aanpassen van de uitkering is terecht, aldus de rechter, maar het terugvorderen van de te veel ontvangen AOW is dat niet. Het formulier van de SVB had duidelijker moeten zijn.