Nieuws/Financieel
1785314
Financieel

’Hogere prijs NXP na blokkade Trump’

Productie bij NXP is veel meer waard dan het laatste bod van $44 miljard, suggereren analisten.

Productie bij NXP is veel meer waard dan het laatste bod van $44 miljard, suggereren analisten.

Het bod van Qualcomm op de Nederlandse chipmaker NXP gaat waarschijnlijk omhoog. Die kans zien analisten nadat president Trump maandag een blokkade heeft uitgesproken over de separate overnamepoging door Broadcom van het Amerikaanse Qualcomm.

Productie bij NXP is veel meer waard dan het laatste bod van $44 miljard, suggereren analisten.

Productie bij NXP is veel meer waard dan het laatste bod van $44 miljard, suggereren analisten.

De aankoop van NXP zal nu de volledige prioriteit krijgen van Qualcomm, aldus analisten van zakenbank Raymond James. Volgens zakenbank Theodoor Gilissen zijn er voor de aankoop van NXP geen blokkades meer.

Qualcomm biedt volgens de analisten veel te weinig. Activistische beleggers zullen waarschijnlijk meer gaan bewegen en proberen de prijs voor NXP op te voeren.

„De bedrijfsresultaten bij NXP zijn zeer goed, net als de orderstroom. De waardering is nog niet extreem gezien de sterke positie die NXP in de chipmarkt inneemt. De hele halfgeleidermarkt wint aan terrein. Het lijkt logisch dat na het verbod van Trump de prijs voor NXP omhoog kan”, zegt technologie-analist Wim Zwanenburg (Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer). „NXP heeft zelf bovendien niet gevraagd om overgenomen te worden.”

Hogere waardering

De groeiende markt voor NXP speelt de marktwaardering van het bedrijf, nu $41,8 miljard bij $9,3 miljard jaaromzet, sinds het laatste bod in de kaart. Ook het Haagse NIBC vindt dat de Eindhovense chipmaker, voortgekomen uit Philips, meer waard kunnen worden.

Onlangs verhoogde Qualcomm zijn bod op NXP tot $127,50 per aandeel tot nu $44 miljard. Deels om daarmee aan het bod van $117 miljard door Broadcom te kunnen ontkomen.

Broadcom schroefde zijn eigen bod op Qualcomm inclusief NXP op, onder de voorwaarde dat de Amerikanen van hun bod op het Nederlandse chipbedrijf zouden afzien en dat zeker niet zouden verhogen.

Dominantie NFC-chips

De activistische investeerder Elliott Management meldde zich afgelopen maanden met de boodschap dat NXP meer waard is. Het aan de Nasdaq genoteerde Nederlandse bedrijf is, dankzij zijn dominantie in de near field technology in de chipmarkt voor bijvoorbeeld draadloos betalen, veel meer waard, aldus Elliott. Dat fonds rammelde eerder aan de poort bij AkzoNobel.

„De chiptechnologie van NXP zit Qualcomm niet in de weg, het is complementair. En de groei in die markt, neem alleen al de autosector, is nog enorm groot”, verduidelijkt Zwanenburg.

Woensdag probeerde GroenLinks steun te krijgen voor het voorstel om NXP met zijn 30.000 werknemers waarvan 2600 in Nederland aan te merken als ’vitaal bedrijf’ voor de Nederlandse economie. Het zou niet in buitenlandse handen mogen vallen, het argument dat Trump voor de blokkade van de Qualcomm-overname in de VS gebruikt.

Het kabinet noemde bij een geslaagde overname eerder een goede aanvulling voor beide bedrijven.

Qualcomm noteerde dinsdagmiddag 4% verlies, Broadcom won 1,5%, NXP won 0,3%.