Financieel/Geld
1785910
Geld

Bijna 1 miljoen werkenden krijgen nieuw beroep

Amsterdam - De op vollen toeren draaiende arbeidsmarkt geeft werkenden ook meer zelfvertrouwen. Liefst 937.000 mensen wisselden het afgelopen jaar van beroep, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend publiceert.

Dat is het hoogste aantal beroepswisselaars sinds 2008. Toen waren het er voor het laatst meer dan 1 miljoen. Het aantal wisselingen van beroep stijgt bovendien voor het vierde jaar op rij. Iemand die van beroep wisselt gaat daadwerkelijk iets anders doen. Dezelfde baan bij een andere werkgever telt voor deze CBS-cijfers niet mee.

Kijk hieronder hoeveel mensen jaarlijks van beroep zijn gewisseld. Grafiek niet (goed) te zien? Klik dan hier.

Volgens Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, ligt het niet alleen aan de durf van werknemers dat er meer wisselingen van beroep zijn geweest. „Mensen vinden het inderdaad minder eng om hun vaste contract in te leveren voor iets anders, soms een jaarcontract”, zegt hij. „Maar er zijn ook meer mogelijkheiden, meer vacatures, voor mensen die dat willen. Het is een kwestie van aanbod én vraag.”

Hoger opgeleiden zijn breder inzetbaar en wisselen daarom vaker van beroep dan middelbaar en lager opgeleiden. Mensen met een commercieel beroep wisselen het vaakst: 3,5% van hen is een ander commercieel beroep gaan doen, en nog eens 9,3% een heel ander beroep. Mensen in agrarische beroepen en met een zorgberoep zijn meer ’honkvast’.