Nieuws/Financieel

Bpost verliest vijfde beurswaarde

Slechte vooruitzichten nekken Bpost op de beurs van Brussel.

Slechte vooruitzichten nekken Bpost op de beurs van Brussel.

ANP

Het Belgische postbedrijf Bpost, dat vergeefs PostNL belaagde, verliest woensdag een vijfde van zijn beurswaarde. De vooruitblik voor het postbedrijf bij zijn kwartaalresultaten is volgens beleggers slecht en de aankoop van het e-comercebedrijf Radial viel bitter tegen.

Slechte vooruitzichten nekken Bpost op de beurs van Brussel.

Slechte vooruitzichten nekken Bpost op de beurs van Brussel.

ANP

De koers zakte 18,6%, de grootste teruggang sinds de notering in 2013.

Bpost voorziet voor zijn markt een verdere terugval in brievenpostomzet met 7% over 2018. De winst over 2018 blijft daardoor op zijn best gelijk, meldde het bedrijf, verwijzend naar €560 miljoen. Analisten rekenden op €648 miljoen resultaat.

De daling van de binnenlandse post (-5,8%) afgelopen jaar hakte erin. Topman Koen van Gerven van Bpost meldde dat het verbod op het verhogen van de postzegelprijzen in 2017 het bedrijf €20 miljoen heeft gekost.

E-commerce helpt

De groepsomzet van Bpost steeg in het laatste kwartaal met 38,3% dankzij de pakketten en de piek in de verkoop van e-commerce aan het einde van het jaar.

De kwartaalomzet kwam uit op €955 miljoen, deels door de consolidatie van het in november tegen €700 miljoen gekochte Amerikaanse Radial. Dat is de grootste overname ooit.

Over het jaar ging de omzet naar €3,023 miljard, eens stijging met 25%. Radial droeg €203 miljoen bij. Dat was minder dan verwacht, aldus Van Gerven.

Volgens is door het beursverlies €1,4 miljard waarde weggevaagd. Dat is twee keer de overnameprijs van Radial. „Black Wednesday voor Bpost”, oorde KBC-analist Tom Simonts over het veel geshorte aandeel.

Gefnuikte overname

Eind 2016 wees PostNL het Belgische overnamebod naar de prullenbak. Begin maart werd PostNL op de Amsterdamse beurs afgestraft vanwege zijn zwakke outlook. In Nederland riep PostNL-bestuursvoorzitter Herna Verhagen de overheid op afscheid te nemen van de liberalisering. Alleen consolidatie zou een gezonde postmarkt opleveren. Er zouden teveel postbezorgers actief zijn op de markt.

Alleen door fusies en overnames zou bijvoorbeeld een vijfdaagse postlevering te garanderen zijn, concludeerde Verhagen.

Lees meer over