Financieel/Ondernemen

Rillette van gans tegen verspilling

Joep Weerts (links) van het Amsterdamse Potverdorie! neemt deel aan het initiatief. Rechts Pieter Goudswaard van MVO Nederland.

Joep Weerts (links) van het Amsterdamse Potverdorie! neemt deel aan het initiatief. Rechts Pieter Goudswaard van MVO Nederland.

ANKO STOFFELS

Amsterdam - Eenderde van al het voedsel in ons land belandt op de afvalberg. Dagelijks blijven 180.000 broden onverkocht en groente en fruit met een vlekje of verkeerde vorm wordt vernietigd. Het merendeel is echter nog prima geschikt voor consumptie. Oud brood als basis voor bier en groente die niet aan het schoonheidsideaal voldoen, voor soep, jam of ijsthee.

Joep Weerts (links) van het Amsterdamse Potverdorie! neemt deel aan het initiatief. Rechts Pieter Goudswaard van MVO Nederland.

Joep Weerts (links) van het Amsterdamse Potverdorie! neemt deel aan het initiatief. Rechts Pieter Goudswaard van MVO Nederland.

ANKO STOFFELS

Om bedrijven en consumenten meer bewust te maken van voedselverspilling hebben achttien ondernemers in samenwerking met MVO Nederland het platform Verspilling is Verrukkelijk opgericht. „Voor deze ondernemers is het lastig om hun producten onder de aandacht te brengen bij retailers en cateraars”, vertelt Pieter Goudswaard van MVO Nederland. „Ze hebben bijvoorbeeld maar een beperkt productassortiment. Door hun krachten te bundelen, kunnen ze inkopers een compleet pakket bieden.”

Zo verschijnt volgende week bij de Jumbo in Wageningen een Verspilling is Verrukkelijk-schap waar producten van alle deelnemende partijen te vinden zijn. Hamburgers van oesterzwammen gekweekt op koffiedrap staan naast de rillette van Hollandse wilde gans en cider van Betuwse appels. „Het is niet ons doel om zo’n schap in alle winkels te krijgen”, verduidelijkt Goudswaard. „We willen bewustwording in de maatschappij creëren.” Een ander initiatief is het kerstpakket dat de ondernemers gezamenlijk gaan samenstellen.

De deelnemers hopen door de krachten te bundelen ook hun bedrijf te laten groeien. Bij het Amsterdamse Potverdorie! roeren oprichters Charlotte Heine en Joep Weerts nu nog zelf in de pannen jam en chutneys gemaakt van overtollig fruit en groente. „Maar als een retailer onze producten in zijn assortiment wil opnemen, geven we dit met liefde uit handen aan een jamproducent”, vertelt Weerts. „Zolang die maar onze receptuur en ingredienten gebruikt. Het gaat ons namelijk niet om het stempel ambachtelijk, maar om het tegen gaan van voedselverspilling.”