Nieuws/Financieel
1787555948
Financieel

Winkelmedewerkers Schiphol krijgen 5% meer loon

UTRECHT (ANP) - De winkelmedewerkers van de taxfreeshops op luchthaven Schiphol krijgen er in twee jaar 5% salaris bij. Dat is met werkgever Schiphol Air Retail (SAR) afgesproken in een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst, meldt vakbond FNV. Vorig jaar hebben de medewerkers van de See Buy Fly-winkels een aantal keer gestaakt.

„Deze cao was er niet geweest als de medewerkers vorige zomer niet hadden gestaakt”, zegt FNV-bestuurder Margje van der Woude in een toelichting. In juli en in september legden tientallen medewerkers van de taxfreeshops urenlang het werk neer. Het conflict ging onder meer over een zogeheten arbeidsvoorwaardenregeling die het winkelbedrijf had ingevoerd voor nieuwe medewerkers. FNV maakte zich daar boos over en vond het een manier om de lonen te verlagen.

Werken op feestdagen

De 150 medewerkers krijgen naast een loonsverhoging van 5% een hogere toeslag voor werken op feestdagen. Daarnaast kunnen ze er nog eens 2,5% bij krijgen bij een goede beoordeling. Ook krijgt het personeel een bijdrage van €25 per maand om te sporten en een hogere reiskostenvergoeding.

Onder Schiphol Airport Retail vallen twaalf winkels achter de douane. De medewerkers stemmen nog over het onderhandelingsresultaat.