Financieel/Ondernemen
1788629055
Ondernemen

Rechter geeft varkenshouder hoop

Amsterdam - In plaats van meteen een streep door een verleende vergunning te halen, vanwege de stikstofproblematiek, heeft de rechtbank in Den Bosch de gemeente Deurne opgedragen om een vergunning aan een varkenshouderij opnieuw bekijken.

De varkenshouderij met enige duizenden varkens kreeg in mei een vergunning om het bedrijf verder uit te breiden met extra stallen en meer varkens. De vergunning was verleend op basis van het zogenaamde Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dit mag echter niet volgens de veelbesproken uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een aantal omwonenden en een milieuvereniging stapten daarom naar de rechter.

De rechtbank wilde de vergunning niet zomaar vernietigen. De gemeente moet nu eerst onderzoeken of de varkenshouderij onder bepaalde voorwaarden alsnog kan voldoen aan de gestelde normen. Zo heeft de varkenshouderij voorgesteld om ander veevoer met een lager eiwitgehalte te gaan gebruiken. Dit zou zorgen voor minder uitstoot van stikstof.