Nieuws/Financieel
1789077952
Financieel

Kiadis verwacht afwijzing van EMA

Amsterdam - Biotechnologiebedrijf Kiadis Pharma verwacht niet meer dat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zijn medicijn ATIR101 volgend jaar goedkeurt. Het aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijf liet weten dat de medicijnenwaakhond de aangeleverde informatie onvoldoende vond. Kiadis wil na afloop van een lopende fase 3-test een nieuwe aanvraag indienen.

Topman Arthur Lahr noemt het nieuws vanuit het EMA "zeer teleurstellend", vooral voor patiënten die konden profiteren van de behandeling van Atir101. Met dit middel kunnen stamceltransplantaties bij patiënten met acute leukemie en andere vormen van bloedkanker volgens Kiadis veel effectiever en veiliger plaatsvinden.

Kiadis had de aanvraag twee jaar geleden ingediend op basis van resultaten van een fase 2-test. Vanuit het geneesmiddelenbureau had de biotechnoloog toen te horen gekregen dat die informatie voldoende was. Inmiddels heeft het EMA zijn standaarden veranderd en wordt de informatie niet meer als voldoende beschouwd.

Vorig jaar had de EMA de aanvraag ook al afgewezen.

De eerste resultaten van de fase 3-test worden in 2021 verwacht. Financieel directeur Scott Holmes laat desondanks weten dat de langetermijnverwachtingen voor omzet uit ATIR101 niet substantieel veranderen. Ook de kapitaalbehoefte van Kiadis op de korte termijn blijft grotendeels gelijk.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd