Nieuws/Financieel
1789554263
Financieel

Damrak wint terrein

Amsterdam - De Amsterdamse aandelenbeurs won vrijdag terrein. Ook de andere Europese beurzen stonden in het groen. Beleggers verwerkten de aanhoudende recordreeks op Wall Street en een reeks van macro-economische cijfers uit China. Op het Damrak kwam Beter Bed met een handelsupdate.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent hoger op 614,65 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 940,97 punten. Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 0,9 procent vooruit.

De Chinese economie groeide in 2019 met 6,1 procent. Dat was de traagste groei in bijna drie decennia, maar wel in lijn met de verwachtingen. Ook namen de winkelverkopen en de industriële productie in China in de laatste maand van het jaar sterker dan verwacht toe.

Beter Bed

Staalconcern ArcelorMittal voerde de stijgers aan in de AEX met een winst van 2,4 procent. Techinvesteerder Prosus won 0,9 procent na een positief analistenrapport van Goldman Sachs. Tankopslagbedrijf Vopak en vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield waren de enige dalers met minnen tot 0,3 procent. ASML klom 0,1 procent. De Amerikaanse ambassadeur in Nederland bevestigde in Het Financieele Dagblad dat Amerika niet wil dat de geavanceerde chipmachines van ASML aan China worden geleverd.

Op de lokale markt won Beter Bed 1,9 procent, na een openingswinst van zo'n 10 procent. De beddenverkoper heeft duidelijk de wind mee nu het afscheid heeft genomen van zijn Duitse activiteiten. Het bedrijf zag de omzet in het vierde kwartaal met 5,1 procent stijgen, exclusief het verkochte onderdeel Matratzen Concord. Analisten van KBC Securities verlaagden echter het advies voor het aandeel.

Richemont

In Parijs kelderde Casino 12 procent. Het supermarktconcern is negatiever geworden over de resultaten op de Franse thuismarkt door de aanhoudende protesten over de pensioenhervormingen. Richemont won 4,9 procent in Zürich. Het Zwitserse luxeconcern boekte afgelopen kwartaal meer omzet ondanks de protesten in Hongkong.

De euro was 1,1134 dollar waard tegen 1,1131 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 58,69 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent meer op 64,84 dollar per vat.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd