Nieuws/Financieel
1789711
Financieel

Japanners tellen €930 miljoen neer voor deel TenCate

Amsterdam - Het Japanse chemiebedrijf Toray neemt een belangrijk deel van Koninklijke TenCate over. Het telt €930 miljoen neer voor de composietendivisie, TenCate Advaced Composites (TCAC).

Deze divisie levert sterke en lichte materialen aan de vliegtuig en auto-industrie.

TenCate werd in 2015 van de beurs gehaald door een trio investeringsmaatschappijen, Gilde, Parcom en ABN Amro participaties. De transactie deed denken aan de overname van Gamma Holding een paar jaar eerder, ook door Gilde en Parcom. Gamma Holding werd aan stukken geknipt en vervolgens in delen verkocht.

Datzelfde gebeurt nu met TenCate, ondanks suggesties van onder meer voormalig topman Loek de Vries destijds dat dit niet direct aan de orde was. Gilde zegde toe het bedrijf de eerste drie jaar niet in stukken te hakken, maar die tijd zit er nu dus op.

Biedingen

Eind november besloten de aandeelhouders volgens insiders om een select aantal partijen uit te nodigen om een bod te doen op TCAC. Onder meer het Belgische chemiebedrijf Solvay, het Amerikaanse Hexcel en het Japanse Teijin, dat in de jaren ’90 ook al fabrieken van AkzoNobel in Emmen en Arnhem overnam, toonden naar verluidt interesse in een overname.

Uiteindelijk wilde het eveneens Japanse Toray, de grootste producent van carbon vezels ter wereld, echter het meeste betalen. De Japanners tellen €930 miljoen neer, inclusief de schulden die ze overnemen. Dat is een vergelijkbaar bedrag met de som die het trio investeringsmaatschappijen in 2015 neertelde voor TenCate als geheel, inclusief schulden.

Luchtvaartdroom

Toray werd geadviseerd door de Japanse zakenbank Nomura. De verkopende aandeelhouders huurden de Amerikaanse bank JP Morgan in voor advies.

De vraag is wat de overname betekent voor de rest van het bedrijf TenCate, dat nog vijf kleinere divisies heeft. De aanname in de markt is al langere tijd dat ook die mogelijk verkocht worden.

De composiet-productie van TenCate werd ooit door een groep Nederlandse luchtvaartindustriëlen gezien als een mogelijk onderdeel van een groter, Nederlands luchtvaartconglomeraat, waar ook Fokker onderdeel van zou kunnen zijn. Met Fokker in handen van het Britse GKN, en TenCate’s onderdeel nu in handen van Japanners, lijkt die droom verder weg dan ooit.

De centrale ondernemingsraad van TenCate moet zich nog uitspreken over de deal, die naar verwachting geen banenverlies oplevert.