Nieuws/Financieel
1790578
Financieel

’Akzo was een wake-up call’

Rich Thomas en Jim Rossman.

Rich Thomas en Jim Rossman.

De aanval van Elliott op ons AkzoNobel was een wake-up call. Lazards Jim Rossman houdt wereldwijd activisten nauwgezet in de gaten en helpt bedrijven zich voor te bereiden op een aanval. „Hun vizier is meer dan ooit op Europa gericht.”

Rich Thomas en Jim Rossman.

Rich Thomas en Jim Rossman.

Rossman herkent in het hedendaagse aandeelhoudersactivisme de vergelijkbare, gefocuste en agressieve mentaliteit van private equity en hedgefunds uit de jaren ’80 en ’90. Een interview met de filosofische Wall Street-huurling en activisten-bezweerder die AkzoNobel vorig jaar bijstond.

U heeft een team in New York voor ‘eerste hulp bij activisten’. Gat in de markt?

„Sinds 2010 zagen we verhoogde activiteiten van activisten, binnen enkele jaren zagen veel van onze cliënten een verhoogd risico dat zij doelwit zouden worden. Lazard adviseert deze grote bedrijven vaak bij complexe situaties. Maar we zagen hen veelvuldig het onderspit delven tegen deze activisten. Activisten zijn er niet op uit om het hele bedrijf over te nemen, dus de traditionele verdedigingstechnieken werken niet tegen hen. Activisten willen bedrijven juist in het publieke domein beïnvloeden en zeker geen premie betalen om volledige controle te krijgen.”

De verdediging is vaak op de vorige oorlog gericht?

Rich Thomas, Rossmans rechterhand als managing director in Lazard’s shareholder advisory team: „Als je de activist buiten wil houden, dan mis je de kern van het probleem, want de kracht van de activist werkt niet alleen via zijn directe aandelenbelang, maar vooral door de andere aandeelhouders worden die door hem worden beïnvloed. De cruciale vraag zal uiteindelijk zijn: wie krijgt de steun van de overige aandeelhouders, de activist of het bedrijf?”

Lees hier het volledige premiumartikel. En hier het premiumartikel dat veel andere bedrijven in 2017 eveneens doelwit werden van activistische aandeelhouders.