Nieuws/Financieel
1791199251
Financieel

Fastned geeft gas met versnelde uitbouw van laadpalen

Elektrisch laden blijkt groeimarkt.

Elektrisch laden blijkt groeimarkt.

Amsterdam - Fastned, leverancier van snellaadnetwerk, heeft over het eerste kwartaal van dit jaar zijn omzet uit opladen met 186% laten groeien tot €5,7 miljoen. Die groei blijft achter bij verwachtingen. Het zegt ondanks wereldwijde grondstoftekorten de uitbouw te kunnen versnellen, dit jaar met nog eens 65 laadstations.

Elektrisch laden blijkt groeimarkt.

Elektrisch laden blijkt groeimarkt.

De geleverde ’groene’ energie aan automobilisten steeg 159% naar 9,2 gigawattuur, afgenomen door 128.000 actieve klanten, een toename van 130%. Die uitbouw meldt Fastned dinsdag voorbeurs.

Het concern geeft geen nettoresultaten in kwartaalberichten.

Zakenbank ING mikte vooraf op een omzetgroei van 247%, na de 206% groei in het vierde kwartaal van 2021. ING voorspelde vooraf de groei met 65 laadstations.

Fastned verwacht in 2022 ’tenminste’ 65 nieuwe stations te bouwen, bijna 50% meer dan vorig jaar. Vooral in Nederland en Duitsland volgt groei met 190 laders, tot 1200 stuks. Het nam dertien stations van MrGreen over en bouwde die om.

De stijging van het aantal oplaadbeurten volgt op de ’sterke verkoop’ van elektrische voertuigen in alle markten waarin Fastned actief is, meldt het bedrijf, inmiddels werkend in zes Europese landen.

Vorig jaar verdubbelde het de omzet uit dit opladen met 98% tot €12,4 miljoen afgezet tegen 2020.

Beleggers hadden meer verwacht van het aan de smallcap-index genoteerde technologiebedrijf: het aandeel zakte dinsdag na opening 5,4% en sloot 2% in de min..

Het artikel gaat hieronder verder

Het bedrijf dat Bart Lubbers met Michiel Langezaal in 2012 oprichtten, haalde vorig jaar €150 miljoen aan kapitaal op om de uitrol te versnellen. Fastned boekte in 2021 onder de streep €24,6 miljoen nettoverlies.

In maart dit jaar won het opnieuw aanbestedingen in Frankrijk, uitbreidend tot 31 verkregen plekken voor laadpalen langs de grote routes. Op een totaal van 360 verzorgingsplaatsen in Frankrijk heeft het bijna 10% markt aandeel. Die locaties kunnen komende tijd bovendien worden uitgebreid. Vorig jaar verdubbelde zijn personeelsbestand.

Op 14 juni geeft Fastned meer toelichting tijdens zijn eerste capital markets day.