Nieuws/Financieel
1793052
Financieel

’Afschaffing dividendbelasting niet doorslaggevend’

Amsterdam - Afschaffing van de dividendbelasting heeft geen grote rol gespeeld bij de keuze van Unilever om het hoofdkantoor in Rotterdam te vestigen. De stap levert Nederland ook geen extra belastingopbrengsten op.

Dat zegt financieel topman Graeme Pitkethly van Unilever tegen De Telegraaf. Het kabinet wil per 2020 de dividendbelasting afschaffen, wat jaarlijks €1,4 miljard kost en veel kritiek oogst.

Volgens Pitkethly heeft de afschaffing van de dividendbelasting ook nauwelijks invloed op de beleggers. ,,Het is slechts 0,6% van de waarde van het aandeel, terwijl een normale koersschommeling al op zo’n 1 à 2% per dag ligt. Daarnaast betalen Amerikaanse aandeelhouders toch al geen dividendbelasting, want die kunnen de belasting in de Verenigde Staten aftrekken.”

De verhuizing naar Rotterdam betekent niet dat een groter deel van de €2,2 miljard die Unilever jaarlijks wereldwijd aan belasting betaalt, naar de Nederlandse fiscus vloeit. ,,Er verandert niets in de verdeling van onze belastingafdracht”, zegt Pitkethly.

Over de dividend belasting zei Pitkethley: „Wij hebben 88 jaar ene bepaalde structuur gehad, en maken nu ene keus voor wellicht wedeom 88 jaar.” De recent discussie over dividendbelasting was volgens hem ’not material’ in die keuze. Niet doorslaggevend. Wel zei Pitkethley dat Unilever al langer, net als veel andere bedrijven, een dialoog voerde met de Nederlandse overheid over dividendbelasting, en dat het bedrijf altijd van mening is dat het afschaffen van dividendbelasting het vestigingsklimaat zou versterken.