Nieuws/Financieel
1793307150
Financieel

ING: nog steeds 10% minder gepind

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders pinnen momenteel 10% minder dan voor de uitbraak van het coronavirus. Eind maart, nadat de eerste coronamaatregelen waren genomen, werd er 35% minder afgerekend dan normaal.

Het bestedingspatroon is ook anders. Zo wordt nog steeds minder geld besteed aan uitgaan. Dat meldt ING op basis van haar pintransactiedata. De bank verwacht dat dit patroon de komende maanden blijft bestaan.

Veel horecagelegenheden hebben de deuren weer geopend maar er wordt in juni nog steeds veel minder afgerekend vergeleken met vorig jaar. ING ziet in de sector een daling van 35% in de waarde van de pinbetalingen.

De cijfers zijn wel flink opgekrabbeld vergeleken met april van dit jaar, toen veel zaken de deuren gesloten hielden. Ook de uitgaven in tankstations en parkeergarages zijn nog steeds 16% lager ten opzichte van vorig jaar. Dat komt onder meer omdat consumenten vaker thuis werken.

De bank meldt een stijging in de pinuitgaven bij bouwmarkten, tuincentra en voedingspeciaalzaken. De pin-omzet ligt in juni in die sectoren zo'n 30% hoger dan vorig jaar. Om thuis te kunnen sporten en de kinderen te vermaken wordt er 14% meer uitgegeven aan speelgoed, sport en in hobbywinkels.