Nieuws/Financieel
1796395354
Financieel

Mogelijk weer reizigersplafond op Schiphol om personeelstekort

Schiphol moet in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer een maximum instellen voor het aantal reizigers dat dagelijks kan vertrekken. Er moet ook meer geld bij.

Dat komt omdat de afhandelbedrijven op de luchthaven personeel tekort komen. Als ze dat probleem niet binnen enkele weken hebben opgelost, dan zal Schiphol opnieuw moeten ingrijpen, bevestigt een woordvoerder van Schiphol.

„Het gaat om honderden vacatures in de bagagekelder en het platform. Als de luchtvaartmaatschappijen en afhandelingsbedrijven dat niet oplossen dan mogen ze minder passagiers meenemen”, zegt de zegsman van Schiphol. Een tekort aan mensen aan het platform kan zorgen voor vertragingen en kofferbergen.

De Barin, de koepel van luchtvaartmaatschappijen zei vrijdag eerder tegen De Telegraaf dat er sprake is van ’nog een paar open eindjes’ ten aanzien van de operatie. Barin wil niet verder ingaan op de zorg van Schiphol.

Patstelling

„Er is sprake van een patstelling. De beloning van de beveiligers ligt rond de €17 per uur, waar dat op het platform €12 per uur is. Daardoor vertrekken er mensen. De afhandelingsbedrijven zouden iets moeten regelen in de beloning. Maar vooralsnog willen die niet bewegen”, aldus de zegsman van Schiphol.

De luchtvaartmaatschappijen hebben het contract met de afhandelaars, die hebben een eigen sector-cao. Schiphol bemoeit zich nu met iets dat de zaak en verantwoordelijkheid is voor de luchtvaartmaatschappijen.

„Die cao loopt achter bij de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Bovendien lopen er zes afhandelingsbedrijven rond, die elkaar beconcurreren. Op een gegeven moment gaat dat tegen je werken. Misschien heeft Schiphol het zelf ook niet voor elkaar en zijn de afhandelaars nu een prima afleiding van de eigen problemen”, zegt een ingewijde. Bij EasyJet dreigen de vakbonden met acties in meivakantie.

De beveiligingsbedrijven kwamen tot voor kort ook honderden mensen te kort, maar dat is grotendeels opgelost, aldus Schiphol. Dit wordt door sommige insiders betwijfeld. Ook KLM gaf eerder in een interne webcast aan dat ’het systeem onder druk staat’. Volgens een zegsvrouw loopt de werving bij KLM goed. „De tekorten die Schiphol signaleert bij sommige andere afhandelaars, kunnen echter effect hebben op de KLM-operatie. Als een toestel immers niet tijdig weg is bij een gate, doordat de afhandelaar te weinig capaciteit heeft, levert dat ook een vertraging op bij het volgende vliegtuig dat aan die gate staat gepland”, zegt een woordvoerder.

Met rem erop

De luchtvaartmaatschappijen vliegen nog steeds met de rem erop als gevolg van de personeelstekorten. Maar waar topman Ruud Sondag van Schiphol twee weken geleden nog riep dat de restricties er vanaf april vanaf kunnen, wordt nu weer een andere koers gevaren.

Vorig jaar ontaardde de meivakantie en de rest van jaar grotendeels in grote chaos op de luchthaven omdat Schiphol niet tijdig anticipeerde op de personeelstekorten bij de beveiliging. Maar daardoor waren de tekorten die er zijn bij de afhandeling en in de bagagekelder minder voelbaar voor reizigers.