Nieuws/Financieel
1796411
Financieel

SER vraagt aandacht voor combinatiebanen

DEN HAAG (ANP) - Combinatie- of stapelbanen verdienen meer aandacht. Volgens de Sociaal-Economische Raad (SER) gaan de regels in Nederland er nog te veel uit van dat mensen maar één job hebben. Daardoor is het voor mensen met bijvoorbeeld twee banen soms best lastig om alles goed te combineren.

Zeker 600.000 Nederlanders combineren meerdere banen. Ongeveer twee derde van hen wil dit graag blijven doen, omwille van het extra salaris of omwille van bijvoorbeeld de afwisseling die het oplevert. ,,Tegelijkertijd zien we ook situaties die knellen'', staat in een verkennend rapport van de belangrijke adviseur van het kabinet. Dit gaat dan om mensen die echt uit bittere noodzaak meerdere banen hebben en moeite hebben om rond te komen.

In de SER zijn vakbonden, werkgeversorganisaties en experts vertegenwoordigd. Zij vinden dat iedereen moet kunnen profiteren van de kansen die combinatiebanen bieden. Dat kan geregeld worden door te sleutelen aan belastingen en tegemoetkomingen zoals voor de kinderopvang.

Ook zou er bij verzekeringen, pensioenregelingen en bijvoorbeeld in afspraken over roosters in cao’s meer aandacht aan dit fenomeen besteed mogen worden. Verder vindt de raad het wenselijk dat er goede sectorafspraken komen om ervoor te zorgen dat werknemers door het combineren van werk in ieder geval op voldoende uren uitkomen om rond te komen.

,,Door het combineren van banen beter te organiseren en eenvoudiger te maken, maken we het werk plezieriger, voor baancombineerders èn werkgevers'', stelt SER-voorzitter Mariëtte Hamer. ,,Veelal zijn de uitzonderingssituaties formeel wel voorzien, maar vergt het regelen veel extra energie en administratie.''