Nieuws/Financieel
179818970
Financieel

Handelsoverschot nog nooit zo hoog

China exporteert meer dan verwacht

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) China heeft in juli 18% meer geëxporteerd dan in dezelfde maand vorig jaar. Volgens de Chinese overheid, die zich baseert op douanecijfers, is het handelsoverschot van het land nog nooit zo groot geweest. China exporteerde voor $101 miljard dollar meer dan het importeerde.

De Chinese uitvoercijfers zijn beter dan verwacht. Analisten hadden gerekend op een stijging van 15%. Ze gingen ervan uit dat China minder producten zou kunnen exporteren dan in juni, omdat veel rijke landen kampen met een hoge inflatie. Daardoor vertraagt de wereldwijde economische groei. Ook een enquête onder fabrikanten leek op een krimp van de Chinese industrie te wijzen.

Mogelijk willen westerse importeurs van Chinese goederen verdere prijsstijgingen voor zijn door nu al voorraden aan te leggen voor het feestdagenseizoen, oppert hoofdeconoom Bruce Pang van vermogensbeheerder en vastgoedinvesteerder Jones Lang Lasalle.

Inhaalslag

Strenge lockdowns zorgden eerder dit jaar bovendien voor grote verstoringen in de logistiek. Die problemen zijn nu minder groot dan toen. Dat zorgt er mogelijk voor dat Zuidoost-Aziatische importeurs van Chinese producten aan een inhaalslag zijn begonnen. Een analist van denktank Zhixin Investment Research Institute wijst erop dat de export vooral is gestegen door hogere prijzen. Het volume aan uitgevoerde goederen daalde namelijk wel afgelopen maand.

China importeerde 2,3% meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Wat opvalt is dat de invoer van ruwe olie en chips behoorlijk is afgenomen. Dat kan een teken zijn dat de exportgroei de komende tijd toch af gaat nemen. Veel Chinese fabrieken hebben immers olie en chips nodig om producten te maken die ze aan het buitenland verkopen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop